"Egész Európa és a fél világ a magyarokról beszél" – Sziva Balázst kérdeztük a Romer és a Carpathian Brigade közös, az Eb-re időzített albumáról

"Egész Európa és a fél világ a magyarokról beszél" – Sziva Balázst kérdeztük a Romer és a Carpathian Brigade közös, az Eb-re időzített albumáról

Június 4-én, Piros-fehér-zöld a színünk címmel látott napvilágot az a különleges album, amelyet a magyar válogatott szervezett szurkolótábora, a Carpathian Brigade és a Romer nemzetirock-együttes készített a részben hazai szervezésű labdarúgó Európa-bajnokságra időzítve. A CD azokat a nótákat tartalmazza, amelyek ezer és ezer torokból csendülnek fel minden magyar meccsen a stadionokban, így tulajdonképpen idehaza a kontinensviadal nem hivatalos soundtrack albumának is tekinthető. Az együttes frontemberét, Sziva Balázst kérdeztük a bevételből a Carpathian Brigade lelátói koreográfiáit támogató kiadványról, a magyar válogatott eddigi szerepléséről, és, hogy szerinte van-e helye a LMBTQ- és BLM-propagandának a sportpályákon.

– Mint ismert, a zenekar évek óta együttműködik a Carpathian Brigade szurkolói csoporttal. Hogyan alakult ki ez a kapcsolat?

– A Carpathian Brigade 12 éve irányítja a szurkolást a válogatott mérkőzésein, mindenhová elkísérik a csapatot Helsinkitől Bakuig, és olyan emlékezetes lelátói élőképekkel vívtak ki maguknak hazai és nemzetközi elismerést, mint Mátyás király kolozsvári szobrának vagy Puskás Ferenc arcképének megjelenítése. Számomra nagyon szimpatikus, amit csinálnak. Az évek során több kapcsolódási pont is volt az együttes és a CB között. 2013 tavaszán, még a régi Puskásban játszották azt a sorsdöntő magyar-román Vb-selejtező mérkőzést, amelyre a FIFA döntése értelmében zárt kapuk mögött került sor. Egy érdekvédő szervezet jelentette fel náluk a pár héttel korábban Izrael ellen vívott előkészületi meccs hazai szurkolóit. A drukkerek a döntés elleni tiltakozásul egy kivetítős meccsnézést szerveztek a stadion közvetlen közelébe, amelyeket koncertek vezettek fel. Ide hívtak el minket, és közvetlenül a kezdő sípszó előtti fél órában léphettünk színpadra. Éppen úgy, mint 2015 őszén, amikor szintén a románokkal mérkőzött meg a Nemzeti Tizenegy és szintén kivetítős meccsnézést szervezett a csoport, ezúttal a Népligetbe. Azt a meccset a szurkolótábor bojkottálta az MLSZ jegyeladási rendszere miatt, ugyanis rengetegen nem jutottak jegyhez azok közül, akik Bukarestbe is elkísérték a csapatot. Mindkét eseményen tízezres tömeg vett részt.

– Mi volt a következő lépcsőfok?

– 2019-ben aztán jött tőlük egy megkeresés, hogy a Carpathian Brigade 10 éves fennállása alkalmából készítsünk egy közös felvételt, amelyen ők is énekelnek. Ennek a számnak a sikere adta aztán az ötletet, hogy egy teljes albumnyi dal kerüljön rögzítésre. 2020-ban pedig, a békediktátum 100 éves évfordulóján a CB Trianon-megemlékezésének aláfestő zenéjét szolgáltatta a Koronás címer a szíved felett című nótánk.

– Hallva a különböző "Eb-indulókat", elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a tieitek lopják be magukat leginkább a magyar szívekbe. Mégsem játsszák a rádiók, mi ennek az oka?

– A Petőfi Rádió részéről volt egy konkrét megkeresés, de aztán egyik napról a másikra visszakoztak minden további magyarázat nélkül, úgyhogy erről őket kellene megkérdezni!

Hírdetés

– Igen, sejthetjük, mi húzódhatott a háttérben… De hogyan értékeled a magyar válogatott eddigi szereplését?

– Mindkét találkozót a helyszínen szurkolhattam végig. A válogatott nagyszerűen küzdött a világ élvonalába tartozó Portugália és Franciaország ellen is. Ne felejtsük el, hogy előbbi a regnáló Európa-bajnok, utóbbi pedig a világbajnok! A franciák elleni pontszerzés óriási fegyvertény! A szurkolásról és a meccsek előtti vonulásokról pedig csak annyit, hogy egész Európa és a fél világ a magyarokról beszél.

– Mit szólsz ahhoz, hogy az UEFA büntetést helyezett kilátásba egy általuk homofóbnak nevezett felirat miatt, amit a magyar-portugálon láttak? Amikor azt mondják, a sport legyen politikamentes, úgy tűnik, durva kettős mércét alkalmaznak? Hiszen szivárványos karszalagok, BLM-térdelések szinte kötelezőek, ráadásul ezek nem is lelátói események…

– Sőt szimbolikusan még az utolsó csoportmeccsünknek helyt adó, müncheni Allianz Arénát is szivárványszínekbe akarják borítani!

– Igen, erre gondolok…

– Én el tudom fogadni azt a véleményt, hogy a napi politika, főleg a pártpolitika ne jelenjen meg a sportban, bár Európának ezen a felén minimum 1945 óta mindig benne volt. Az azonban teljesen nyilvánvaló, hogy pofátlan képmutatás, hogy amíg egyoldalúan, óriási pénzösszegekkel büntetnek és tűzzel-vassal igyekeznek kiűzni minden hazafias tartalmat a pályákról és a lelátókról is, ellenben az LMBTQ- és a BLM-propagandát nem egyszer egyenesen támogatják.

– De úgy tűnik, szinte Európa-szerte fütyülés fogadja például a térdeléseket, hiába igyekeznek úgy beállítani, hogy csak nálunk fordult volna elő.

– Igen, és ez már csak azért is visszatetsző dolog, mert a stadionokat megtöltő nézők jelentős részének ugyanúgy erőltettek és ellenszenvesek ezek az üzenetek, mint a sokszor a média célkeresztjébe állított szurkolói csoportoknak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy az angol-skót meccsen mindkét térdelő csapatot kifütyülte a közönség. A portugálok elleni meccsen feltűnt “ANTI-LMBTQ” molinó ugyanígy a lelátó reakciója volt erre a jelenségre.

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »