Edward Snowden több brit kémkarriert is kettétört

Hírszerzőket volt kénytelen visszahívni a brit titkosszolgálat, miután Oroszország és Kína feltörték azokat a dokumentumokat, amelyeket Edward Snowden töltött le. Erről a Sunday Times című brit lap számolt be kormányzati forrásokra hivatkozva.

A korábban az amerikai NSA-nak (Nemzetbiztonsági Ügynökségnek) dolgozó Snowden 2013-ban hagyta el az Egyesült Államokat, miután információkat szolgáltatott arról, hogy az amerikai hatóságok milyen eszközökkel figyelik meg az internetes és telefonos forgalmat. Snowdentől kapott adatokra hivatkozva a brit Guardian számolt be arról, hogy az NSA hogyan gyűjtött információkat amerikaiak tízmillióiról.

Snowden állítólag 1,7 millió titkos fájlt töltött le, mielőtt elhagyta az Egyesült Állmokat. Az NSA volt munkatársa jelenleg Oroszországban él.

Hírdetés

A BBC elemzője azt írta, hogy a Egyesült Királyság számára nem csupán az a probléma, hogy az ügynökeiket vissza kell hívni, hanem hogy ezeknek az embereknek valószínűleg a kémkarrierjük is véget ért. A hírszerző ügynökségeknek egyes esetekben műveletek közben kellett kimenteniük ügynökeiket, mivel felmerült, hogy azonosítják és megölik őket.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó egyik magas rangú brit belügyminisztériumi forrás úgy fogalmazott: Snowdennek "vér tapad a kezéhez”. A Downing Street illetékesei szerint nincs bizonyíték arra, hogy az érintett ügynökök közül bárkinek bántódása esett volna.

A brit lap szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy az orosz és a kínai hatóságok ellopták a kicsempészett adatokat, vagy Snowden önként adta át a birtokában lévő titkos dokumentumokat.

(VS nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »