Eddig több mint 1900 orvos jelezte, beadja felmondását

Eddig több mint 1900 orvos jelezte, beadja felmondását

Ha az orvosoknak nem sikerül egyezségre jutniuk az állammal, december elsejével felmondanak.

Az Orvos Szakszervezetek Szövetségének (LOZ) tájékoztatása szerint eddig több mint 1948-an jelezték, hogy készek felmondani, számuk pedig egyre nő. Csak a csütörtöki sajtótájékoztatójuk alatt további nyolc egészségügyi dolgozó jelezte, hogy kész felmondani. Szlovákiában körülbelül ötezer orvos dolgozik jelenleg.

Az orvosok október elsejétől, szombattól kezdik el letölteni a felmondási idejüket, ami két hónap. Ez idő alatt, ha sikerül egyezségre jutniuk, még meggondolhatják magukat. Ha nem, december elsejétől elhagyják a munkahelyeiket.

Hírdetés

„Nincs más megoldás, minden más egyéb lehetőséget – tárgyalások, kérések, médiavisszahang – már kimerítettünk” – jelentette ki Peter Visolajský, a LOZ vezetője.

A LOZ már korábban bejelentette, hogy felmondanak az orvosok, mert nem értenek egyet az egészségügyi rendszer működésével. A szövetség februárban nyolc követelést terjesztett elő, amelyek szerintük segíthetik az egészségügyet. Az egészségügyi dolgozók bérének emelésére vonatkozó javaslat ellenére, amelyről jelenleg tárgyal a parlament, Visolajský felmondásra szólította fel az orvosokat.

Az orvosok tömeges felmondása 2011 végén nehéz helyzetet idézett elő az egészségügyben. A mintegy 1200 orvos távozása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek. Az akcióban eredetileg több mint 2400 orvos vett részt, de végül körülbelül ennek a létszámnak a fele tartott ki a döntése mellett. Az egészségügyi dolgozók akkor úgy döntöttek, radikális eszközökhöz nyúlnak, mert nem vették figyelembe a kéréseiket.

(Denník N, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »