Eddig tartott a nyugalom, a következő hetekben kirobbanhat az újabb Covid-hullám

Eddig tartott a nyugalom, a következő hetekben kirobbanhat az újabb Covid-hullám

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai alapján most fognak felfutni az esetszámok.

2023. október 30. és november 5. között az országban 10 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 125 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a legúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján.

A 44. naptári héten összesen 181 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 154 minta közül 33 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A sentinel kórházak által beküldött öt mintában légúti vírust nem azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 22 légúti minta közül öt volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

Hírdetés

A 44. héten 154 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 16 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 102 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A Covid-19 fertőzöttek 89,2 százaléka (91 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 2023. év 40-44. hete között összesen 620 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 158 főnél Covid-19 fertőzést igazoltak. Tizenhárom megbetegedés hátterében Rhinovírus állt, két megbetegedést Parainfluenza, egyet adenovírus okozott.

Tavaly nagyon hasonlóan indult a járványszezon: az enyhébb októberi felfutást megszakította az őszi szünet. Ez idén is a 44. hétre esett, az esetszámok pedig a 2022-es évi adatokhoz hasonlóan visszaesést mutattak. Ezután azonban várhatóan ismét erőteljes felfutás kezdődik, melynek majd a téli szünet szabhat gátat december végével, az új évben pedig következhet majd egy újabb hullám.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »