Eddig miért nem mondtátok?

Nem hiszem, hogy a Kaposváron meggyilkolt fiatal trafikos lány halálából politikát kéne csinálni. És nem hiszem azt sem, hogy ezen tragikus történet kapcsán bármilyen észosztásra szükség lenne. Azonban amellett a már-már gusztustalan szöveghalmaz mellett, amit a narancsos politikusok hoztak össze ez ügyben, egész egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni.

A kommunikációs ámokfutást Pintér Sándor belügyminiszter kezdte, aki egy újságírói kérdésre, miszerint az ablakfóliázás problémája és veszélyessége miatt szükséges-e a trafiktörvény vonatkozó részének módosítása, a következőket válaszolta: „Nem közbiztonsági szempontból fóliáztuk le a dohányboltokat. Tehát ez a kérdés így tárgytalan.”

Aztán jött Kósa Lajos és felrakta az i-re a pontot: „Ez a fólia nincsen kötelezően sehol sem előírva, más a szabály. A fóliával oldotta meg mindenki, mert ez sokkal egyszerűbb. Rettenetes ez a tragédia…, de még egyszer mondom, a törvény nem tartalmaz ilyet…, hogy fóliázni kellene az ablakokat.”

Hírdetés

A trafiktörvény bevezetése óta a kialakított dohányboltok mindegyike lényegében egyformán néz ki. Valószínűleg nem véletlenül. Gondolom, ha a törvény nem tette volna kötelezővé az üzletek befóliázását, akkor csak kialakult volna valahol olyan megoldás, ami az üzletek vizuális bezárása nélkül is kielégítette volna a vonatkozó szabályozás előírásait. Nehéz elképzelni, hogy annyi trafiktulajdonos közül egynek ne jutott volna eszébe valamilyen más műszaki kialakítás.

Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt hónapok dohányboltok ellen elkövetett kisebb-nagyobb bűncselekményei miatt az ablakok fóliázásának kérdése folyamatosan napirenden van. A tulajdonosok, az alkalmazottak megállás nélkül ennek a kérdésnek létjogosultságát és értelmét forszírozzák. Kósa Lajos, vagy valaki, aki részt vett a törvény megalkotásában vajon eddig miért nem mondta, hogy hé, emberek, ne legyetek hülyék, lehet más megoldás is? Miért csak most, hogy ez a szörnyű tragédia történt jut eszükbe erről beszélni? Miért csak most, amikor óhatatlanul is előkerül a törvényalkotó felelőssége?

Pintér gyalázatos reakciójához pedig kár lenne bármit is hozzáfűzni, mert az önmagáért beszél. Bár mondjuk, arra kíváncsi lennék, hogy akkor is tárgytalan lenne a dolog, ha a miniszter úr egyik közeli hozzátartozója lenne érintve egy ilyen ügyben?


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »