Eddig két párt adta le a jelentkezését az országgyűlési választásokra

Eddig két párt adta le a jelentkezését az országgyűlési választásokra

Hétfőtől nyílt meg a lehetőség, de nincs határidő, viszont alapfeltétele a jelöltállításnak.

Hétfőn kiderült, hogy idén április 3-án lesznek az országgyűlési választások. A köztársasági elnök döntése nyomán a választási eljárásban több határidő is elkezdődött, az egyik legfontosabb, hogy azoknak a pártoknak, amelyek jelölteket szeretnének állítani a voksoláson, külön jelezniük kell részvételi szándékukat.

Az országgyűlési képviselők általános választásán ugyanis jelölőszervezet az a párt lehet, mely a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen szerepel, továbbá a Nemzeti Választási Bizottság jelölő szervezetként nyilvántartásba vette. A közös jelöltet, listát állító pártoknak külön-külön kell jelölőszervezetként nyilvántartásba vetetni magukat a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az eljárás nem bonyolult, egy formanyomtatványt kell a párt képviseletére jogosult személynek kitöltenie és a saját kezű aláírásával ellátnia, majd a választási bizottságnak leadnia.

Hírdetés

Kedd estig ezt csak két párt tette meg a választási iroda honlapja szerint:

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és
  • a Mi Hazánk Mozgalom.

A jelölő szervezet bejelentésére vonatkozóan nincs konkrét törvényi határidő, de fontos figyelemmel lenni arra, hogy a jelöltállításhoz szükséges ajánlóívek igénylésére csak azt követően van mód, hogy a párt jelölőszervezetént való nyilvántartásba vétele jogerőre emelkedett. Az eddig jelentkező két párt nyilvántartásba vételéről sem döntött még az NVB.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »