EBESZ: Harmincezer egyenruhás lépett be a Donyec-medencébe Oroszország felől

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csupán két ukrán–orosz határátkelőhelyen több mint 30 ezer katonai egyenruhát viselő személyt számolt meg, akik beléptek Ukrajnába – közölte a Szabadság Rádió Daniel Baerre, az Egyesült Államok EBESZ-képviselőjére hivatkozva.

Baer az EBESZ megfigyelő missziójának Hukovo és Donyeck (Oroszország, Rosztovi terület) átkelőhelyeken végzett munkájáról beszámolva arra kérte a hallgatóságot, gondoljanak bele, mi folyhat a többi határátkelőhelyen az ukrán–orosz határ Kijev által nem ellenőrzött szakaszán, ahol nincsenek EBESZ-megfigyelők.

Az Egyesült Államok EBESZ-képviselője hangsúlyozta, hogy missziójuknak minden Moszkva általi akadályoztatása ellenére sikerült dokumentálni Oroszország destabilizáló és destruktív tevékenységét Ukrajna keleti részén – írja a Kárpátalja hetilap internetes változata.

Jelezte egyebek mellett, hogy Oroszország immár három hónapja nem reagál az EBESZ-nek arra folyamodványára, hogy engedélyezzék megfigyelőiknek a két említett határátkelő területének elhagyását.

Hírdetés

Szerinte Oroszországnak az EBESZ-misszió tevékenységét érintő korlátozásai azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák a határt átlépő egyenruhás személyek felfedezését.

Mint jelezte, vannak arra utaló információik, hogy a szóban forgó határt átlépő személyek a szeparatisták által megszállt ukrán területekre érkezve kapnak fegyvert.

Hozzátette, missziójuk legalább 27 esetben regisztrálta „200-as szállítmány” megjelölésű, halott katonákat szállító járművek visszatérését Oroszországba.

Baer az EBESZ bécsi állandó tanácsának ülésén kijelentette, nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az egyesült szakadár és orosz erők újabb támadásokat terveznek Mariupol és környéke ellen.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: EBESZ, Kelet-Ukrajna, ukrán válság, Ukrajna, Oroszország, Donbász, ukrajnai hírek, orosz katonákForrás: Kárpátalja


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »