EB: "Magyarország tegye lehetővé a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést"

Az Európai Bizottság szerint a koronavírus-járványra tett magyarországi válaszlépések keretében bevezetett új menekültügyi eljárások sértik az uniós jogot, ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak, hogy az uniós joggal összhangban tegye lehetővé a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést – közölte az uniós bizottság pénteken.

Hírdetés

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság az uniós menekültügyi jogszabályok helytelen alkalmazása miatt döntött a kötelezettségszegési eljárás megindításáról Magyarországgal szemben.
   
Mint emlékeztettek, az új magyar eljárások előírják, hogy az unión kívüli országok állampolgárainak ahhoz, hogy nemzetközi védelemért folyamodhassanak Magyarországon, először valamely, az Európai Unió területén kívül található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozat benyújtásával kell kinyilvánítaniuk, hogy menedékjogért kívánnak folyamodni.
   
Az uniós bizottság indoklása szerint ez a szabály a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozását jelenti, ami ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv rendelkezéseivel.
   
Kizárja ugyanis, hogy a Magyarország területén – ideértve az országhatárt is – tartózkodók nemzetközi védelemért folyamodjanak.
   
A kötelezettségszegési eljárásokat ismertető októberi csomagjában az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, valamint Belgiumnak és Romániának is, mivel e három tagállam nem adott időben tájékoztatást az alapvető szolgáltatásokat nyújtó szereplők azonosításával kapcsolatos információkról.
   
A bizottságnak azért van szüksége ezekre az információkra, hogy értékelni tudja a különböző tagállamok által az alapvető szolgáltatásokat nyújtó szereplők azonosítása során alkalmazott megközelítések következetességét. Magyarországnak a közlekedési ágazat számára alapvető szolgáltatásokat nyújtó, a korábbi bejelentésből még hiányzó szereplőket kell bejelentenie.
   
Az Európai Bizottság végezetül arra szólította fel Magyarországot, hogy teljes mértékben ültesse át nemzeti jogrendjébe az elektronikus számlázásra vonatkozó új uniós szabályokat.
   
Az e-számlázás célja, hogy biztosítsa a vállalatok elektronikus számláinak és kifizetéseinek időben történő és automatikus feldolgozását, és megkönnyítse a vállalatok számára, hogy szerződéseiket bármely tagállamban kezeljék.
   
A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok az állampolgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban kötelezettségszegési eljárás keretében folyatott párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal.
   
Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat – közölték.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »