E hónaptól kötelező az új energiacímkék használata

E hónaptól kötelező az új energiacímkék használata

Március 1-jétől a szlovákiai fogyasztók is új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben.

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket, amelyek a fogyasztók tudatos döntését segítik. A termékek ára mellett ugyanis fontos tényező, hogy a kiválasztott terméknek milyen energiafelhasználási tulajdonságai vannak: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt a használatakor.

Hírdetés

A háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával. Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztóknak jól áttekinthető, és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról.

Az új címkézési rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők. Vásárlóként 2021. március 1-jétől a háztartási hűtőkön és a fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó- és szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon találhatjuk meg az új címkéket. Az új címke egységes, színnel is jelzett, A–G skálát használ az összes termékre, amelynél az A a legenergiatakarékosabb készüléket jelzi. Az A+++/A++/A+ jelzés megszűnik.

A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található. Az ezen keresztül elérhető adatbázis tárgyilagos termékinformációkat nyújt a vásárlóknak, a kiskereskedőknek és a piacfelügyeleti hatóságoknak. A termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén, jobban észrevehető, kiemelt helyen található. Az új címke alsó részén a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező, és akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kapnak helyet. Az új energiacímkékről további részletes tájékoztatás a www.energetickestitky.sk honlapon érhető el. (TASR, MTI, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »