Dzsihád! Dzsihád! – ezeket a nyájas szavakat skandálva kérik Leszboszon a menekültek bebocsátásukat

Dzsihád! Dzsihád! – ezeket a nyájas szavakat skandálva kérik Leszboszon a menekültek bebocsátásukat

Lovas István nemzetközi sajtószemléje:

IL GIORNALE

A görög Leszbosz szigeten egy gyűjtőtáborban elhelyezett migránsok a város utcáin napokon át tüntettek, amikor felhangzottak a szent iszlám háborúra buzdító „Dzsihad! Dzsihad!” kiáltások. A jobboldali olasz lap portálján megjelent cikkéhez az eseményt dokumentáló videót csatolt. A migránsok követelték, hogy folytathassák útjukat az európai kontinensre.

BFMTV

A legnézettebb francia tévéállomás tegnap vezető hírben és mai híradásaiban is beszámolt arról , hogy a munkatörvény reformja elleni párizsi tüntetéseken egy szemén súlyos sérülést szenvedett szakszervezeti tag elvesztette látását. Sérülését az okozta, hogy (a szocialista kormány irányítása alatt álló) rendőrség „gránátot hajított felé”. Az összecsapások csütörtökön robbantak ki.

RT

Frauke Petry, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párt négygyermekes elnöke azzal támadta meg Angela Merkelt, hogy rossz politikus, mert nincsenek gyerekei. A Stern magazinnak kijelentette: „A gyerekek segítenek abban, hogy saját életünkön túl tekintsünk, és ez az, amire Merkel képtelen”.

THE FORWARD

Az Egyesült Államok zsidóságának vezető lapját mélyen aggasztja a holnapi berlini választás. Jelentése a berlini polgármester, Michael Müller intő szavainak idézésével kezdődik: „Ha a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) két számjegyű eredménnyel győz vasárnap a berlini városi választásokon, akkor azt az egész világon a nácik újjászületéseként ítélnék meg”. (Hogy a világ részének számító nyolcfős Iborfiának és a tízlelkes Gagyapátinak a véleményét is megkérdezte Müller főpolgármester, arról a hír forrásaként megadott Reuters nem jelentett.)

* * *

Zsidó szervezetek mentek neki a több mint 545 millió keresztényt egyesítő Egyházak Világtanácsának és a Keresztény Egyházak Nemzeti Tanácsának, mert az elítélte, hogy Izrael palesztin területeket tart megszállás alatt, és Gáza lakóit „börtönszerű körülmények között” tartja. A két szervezet vezetője felszólított azon törvények hatályon kívül helyezésére, amelyek megakadályozzák az országot az Izraellel üzletelő cégek bojkottját.

DIE WELT

A német lap így indítja a pozsonyi uniós csúcsról írt mérlegét: „Ha a pozsonyi EU-válságcsúcs célja az lett volna, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt betereljék az akolba, az kudarcot vallott. A jobboldali konzervatív politikus mindig is vitára kész volt. Most választási csatát vív, és még kevésbé riad vissza a provokatív üzenetektől.”

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Az EU-tagországok Pozsonyban nem tudtak megegyezni a menekültválságban követendő közös vonalról. A legkisebb közös nevezőt ’rugalmas szolidaritásnak’ nevezték. Ezt az elmúlt hónapokban már több csúcstalálkozón megígértek…”, kezdődik a német gazdasági-politikai portál értékelése a nem hivatalos pénteki EU-csúcsról. Idézi Orbán Viktort, aki kijelentette, a pozsonyi találkozó kudarc volt.

* * *

Szíriában az amerikaiak által pénzelt iszlamista „Szabad Szíriai Hadsereg” elűzte egy amerikai speciális kommandó tagjait a török határ melletti al-Raj faluból.

THE WALL STREET JOURNAL

A pozsonyi csúcsról tudósító lap kiemeli, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök távolmaradt Merkel és Hollande közös sajtókonferenciájától, mert – félszemmel hazafelé nézve – elégedetlen volt a csúcson a növekedésre és migrációra vonatkozóan levont következtetésekkel.

DIE PRESSE

Horst Seehofer CSU-elnök, bajor miniszterelnök pénteken még tovább ment migránsvitájában Merkellel: már szakítással fenyegette. Kijelentette, idézi őt a vezető osztrák lap, ha nem szab felső határt a menekülteknek, nem támogatja választási kampányában.

THE WALL STREET JOURNAL

Majdnem teljesen összeomlott Clintonné korábbi jelentős vezetése a fiatalok körében, számol be a globális amerikai lap több, ugyanezt az eredményt mutató felmérési adatról.

* * *

A német központi statisztikai hivatal pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint az országban 17,1 millió embernek volt migráns háttere 2015-ben. Ilyen „multikulturális” még soha nem volt az ország. Minden ötödik német bevándorlóhátterű.

THE GUARDIAN

„A Jement ért minden harmadik szaúd-arábiai légitámadás polgári létesítményt ért, mint iskolaépületeket, kórházakat, piacokat, mecseteket és gazdasági infrastruktúrát”, kezdi beszámolóját a baloldali brit lap arról a felmérésről, amelyet egyetemi tanárok, emberjogi szervezők és aktivisták csoportja végzett el a Yemen Data Project keretében. Ez nyilván fokozni fogja a nyomást Londonra és Washingtonra, ugyanis a két kormányt már eddig is azzal vádolták, hogy megszegi a nemzetközi humanitáriánus törvényeket. Nagy-Britannia eddig 3,3 milliárd font értékben szállított fegyvert a monarchiának, és brit katonai személyzet segíti a szaúdi parancsnokságot és az ottani irányító központ munkáját.

WORLD NEWS REPORT

A belső migrációt figyelemmel kísérő Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) most nyilvánosságra hozott jelentése szerint a világon 2016 első félévében több mint 10 millió ember vált otthontalanná. A listát Szíria, Jemen és Törökország (török-kurd harcok) vezetik. Az ENSZ hétfőn nyitja meg menekült-/migránskonferenciáját.

THE NEW YORK TIMES

A vezető lap nyomtatott kiadásának mai számában található szerkesztőségi állásfoglalás arról a 38 milliárd dolláros segélyről ír, amelyet az Egyesült Államok ad tíz év alatt Izraelnek. Történelmének legnagyobb katonai segélyét. E közben Lindsey Graham dél-karolinai szenátor azért kesereg, hogy nem elég nagy összegű a támogatás. Szerinte hiába áll a bilaterális megállapodásban, hogy Izrael nem kérhet további összegeket a kongresszustól, mert az alkotmányellenes, és ő küzdeni fog még több segélyért. Meggyőződését fejezte ki, hogy sok társa támogatni fogja. A vezércikk szerint azonban „már az eddigi támogatás is túl sok”.

THE WASHINGTON POST

Aggódik a japán kormány, amiért túl sok a szűz fiatal. Egy friss felmérés szerint a 18 és 34 év közötti japán nem házas férfiak 70, a nők 60 százalékának nincs párkapcsolata. Ami még rosszabb: a férfiak 42 és a nők 44,2 százaléka bevallotta, hogy még mindig szűz. Ez igen rossz demográfiai kilátást jelent az amúgy is rohamosan öregedő japán társadalom számára.

SPUTNIK

Az amerikai Demokrata Párttól meghekkelt és a DCLeaks.com-on nyilvánosságra hozott emailek egyike azt mutatja, hogy Colin Powell volt amerikai külügyminiszter megerősítette: Izraelnek kb. 200 atomtöltete van. Powell egy emailjében azt írja, nem kell félnie Izraelnek, mert Irán akkor sem vet be atombombát, ha hozzájutna, mert „a fiúk Teheránban tudják, hogy Izraelnek 200 van belőle, mindegyike Teheránra van beállítva, és nekünk meg több ezer van”, jelenti az orosz hírügynökség (és nem jelenti… – a végtelen jele fektetett nyolcas.)

MONDOWEISS

Teljes női személyzettel indult el két hajó spanyol kikötőből, hogy megpróbálja áttörni Izraelnek a Gázai-övezetet a világtól elvágó tengeri blokádját. Harminc női aktivista és magas rangú tisztségviselő van a két hajón. A Women’s Boat to Gaza” a negyedik ilyen kísérlet a blokád áttörésére. A hajón van többek között az észak-ír Nobel-békedíjas Mairead Macguire, Ann Wright nyugalmazott amerikai ezredes, Marama Davidson új-zélandi országgyűlési képviselő és Naomi Wallace színműíró.

ALTERNET

„Ön tudja, hogy Amerika történetének legnagyobb börtönsztrájkját tartották szeptember 9-én?” – teszi fel tegnapi cikkében az alternatív hírportál. 24 szövetségi állam börtöneiben rendeztek sztrájkot a rabok a nagy atticai börtönlázadás 45-ik évfordulója alkalmával. Nem csoda, ha nem tudja, mert erről az elmúlt egy hét alatt egy hangot nem ejtett vagy írt a New York Times, a Washington Post, az NBC news, az ABC News, az MSNBC, a Fox News, a CNN és a (közszolgálati-féle) National Public Radio.

Forrás és hivatkozások: Lovas István honlapja


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »