Durvul a kvótavita a parlamentben

Marad a migránsellenes kormánystratégia.

Orbán Viktor a parlamentben napirend előtti felszólalásában lényegében a sikertelen népszavazás előtti kampányban elhangzottak folytatását ígérte. A miniszterelnök a „nem” szavazatok mennyiségével érvelt, azt ígérte, hogy a hárommillió ember véleményét továbbra is képviselni fogja, Brüsszelnek pedig azt üzente, képes lesz ott csatát nyerni.  Felszólalásában megismételte, hogy kezdeményezni fogja az alkotmánymódosítást, a szavazás érvénytelenségéről azonban nem szólt.

„Délről azonban továbbra is folyamatos a migránsveszély, értékelésünk szerint az Európára és így Magyarország déli határaira nehezedő bevándorló migránsnyomás hosszú évekig fennmarad majd, és időnként lökésszerűen megerősödik” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék bebizonyította, hogy a haza védelmében nem lehet rá számítani. Kósa Lajos a parlamentben azt mondta, hogy az ellenzék viselkedése ellenére is támogatni fogják a magyar kormányt abban, hogy sikerrel vívja meg a menekültkvóta elleni harcát Brüsszelben.

„Tegnap az is kiderült mindenki számára, hogy a haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország. Fontosabb volt nekik a saját pártpolitikai szempontjuk, mint az, amit az ő választóik közül is sokan megértettek. Hogy a haza védelme, Magyarország védelme, a magyar értékek, a magyar kultúra, a magyar civilizáció védelme előrébb való holmi pártpolitikai jelentéktelen szempontnál” – mondta a frakcióvezető.

Hírdetés

Nem ugyanazt a filmet nézte a miniszterelnök, mint a választók többsége – reagált az MSZP Orbán szavaira. A szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan napirend előtti felszólalásában azt mondta: felesleges a félelemkeltés és a zsarolás. Hozzátette: a kormány feladata, hogy eldöntse, hogy kiket enged be az országba. Az alaptörvény-módosítás is ugyanolyan színjáték, mint a népszavazás.

„Miniszterelnök úr, ön azt mondta, a népszavazás – egy érvénytelen népszavazás – alapján módosítani kell az alaptörvényt. De miért is kellene? Ötmillió ember tegnap nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára. Pontosan tudták, hogy a népszavazás nem megoldás, ahogy az alaptörvény módosítás sem. Ha ön a megoldást az alaptörvény módosításban látja, akkor teljesen felesleges volt 17 milliárd forintért közpénzt erre elkölteni, ön ismerte el, hogy a népszavazás felesleges volt” – mondta el Tóth Bertalan.

Az önkritikát hiányolta a miniszterelnöktől Vona Gábor, aki ismét lemondásra szólította fel Orbán Viktort. A Jobbik elnöke a referendum sikertelenségéért a kormány kaotikus kampányhajráját és a vezető fideszes politikusok kommunikációs hibáit nevezte meg. Szerinte a kvótát elutasító választók jelentős része azért maradt otthon, mert a miniszterelnök túlhatalmától jobban féltek, mint a migránsoktól.

„A Jobbik kezdetektől fogva elutasítja a migrációt és elutasítja a kvótát is. Pontosan ezért haragszom önre, és pontosan ezért követelem az ön lemondását, mert ön ebben a számunkra nagyon súlyos kérdésben Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe, s ezt a csatát elveszítette. Ön egy hazárdjátékot játszott Magyarországgal, a belpolitikai egójának nem tudott parancsolni, és elveszítette ezt a küzdelmet” – hangsúlyozta Vona.

Pénzügyi érdekek miatt állnak a baloldali pártok Brüsszel mellé – mondta Orbán Viktor viszontválaszában. A Jobbik elnökének pedig a miniszterelnök azt üzente, nőjenek fel végre a feladathoz, nem azért ülnek ott, hogy a konditerem és a parlament között szájhősködjenek a kamerának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »