Durvul a helyzet az osztrák-német határon

MTI nyomán

Angela Merkel német kancellár kedden visszautasította Horst Seehofer bajor miniszterelnök azon követelését, hogy az európai migrációs válsággal összefüggésben legkésőbb vasárnapig hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával.  Az osztrák-német határon kiéleződött a helyzet, a német hatóságok szerint Ausztria nem tesz semmit az ellen, hogy a menekültek megrohamozzák a határátkelőket.

Horst Seehofer egy keddi lapinterjúban bejelentette, hogy november 1-jéig ad haladékot Angela Merkelnek és a szövetségi kormánynak a „nyitott határok politikájának” felszámolására, és ha ez nem történik meg, a bajor vezetés megvizsgálja, mit tehet saját hatáskörben.

A kormányfő nem cáfolta, hogy elképzelhetőnek tartja: a tartományi rendőrség lezárja a bajor-osztrák határt, a Bajorországba érkező menedékkérőket pedig egyeztetés nélkül átirányítják más tartományokba.

A bajor miniszterelnök bírálta Ausztriát, amiért külön értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Ez a magatartás „megterheli a szomszédi kapcsolatokat”, és így „nem szabad egymással viselkedni” – mondta Horst Seehofer. Szerinte az ügyben Angela Merkelnek kell lépnie, hiszen éppen ő és Werner Faymann osztrák kancellár hozta meg a „nyitott határok politikáját” megalapozó döntést szeptember 4-én.

Angela Merkel képes arra, hogy szakítson ezzel a politikával, és ezt meg is kell tennie, mert „nem lesz vége az áradatnak, amíg az a benyomás keletkezik, hogy Németország akarja, hogy jöjjenek a menekültek” – mondta a bajor miniszterelnök, hozzátéve, hogy Bajorország a „bevándorlás korlátozását és irányítását követeli” Berlintől.

Hírdetés

A kancellár sajtótájékoztatóján a bajor kormányfő felszólítására vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy nem lehet „gombnyomással” megoldani a válságot. Mint mondta, csak lépésről lépésre lehet haladni, és a menekültek számát csak Törökországgal, Görögországgal és az Európai Unióval együttműködve lehet csökkenteni. Mindenekelőtt a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére kell összpontosítani – hangsúlyozta.

A helyzet fokozódik

Kiéleződött a helyzet keddre az osztrák-német határon, a német hatóságok szerint Ausztria nem tesz semmit az ellen, hogy a menekültek megrohamozzák a határátkelőket. Mivel Salzburg tartomány is „megtelt” migránsokkal, ezért az embereket a stájerországi osztrák-szlovén határátkelőktől már Felső-Ausztriába viszik. Az osztrák rendőrség szerint egyelőre nem tudni, hogy a szlovéniai Sentiljben tartózkodó 3000 migráns mikor érkezik meg Ausztriába. A spielfeldi befogadóállomáson kedd késő délután 1600, a Bad Radkersburg-i határátkelőnél 600 ember volt, ide további 400 menekültet várnak. A karintiai befogadóhelyekről a nap folyamán továbbutazott Salzburg és Németország irányába az az ezer migráns, akik ott töltötték a hétfő éjszakát. A passaui határátkelőhöz a hatóságok 8000 menekült érkezésével számoltak kedden. Passautól keletre lévő Hanging átkelőnél kedd délután 500-an várták, hogy továbbutazhassanak Németországba.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter kedden felelőtlennek nevezte az osztrák hatóságokat, és arról beszélt, hogy hasonló magatartást még nem tapasztalt Ausztria részéről. Josef Ostermayer osztrák kancelláriaminiszter erre reagálva elmondta: a jelenlegi menekülthelyzetben emberségesen kell eljárni, hiszen a migránsok ellátást kapnak, vagy megfagynak. Az osztrák rendőri vezetők szerint nem tudnak mit tenni, és nem tudják feltartóztatni a menekülteket.

Horvátország továbbra is a szlovén határra szállítja a migránsokat, Szlovénia ezért azzal fenyegetőzik, hogy szigorít határvédelmén – írta kedden a horvát sajtó. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter azt mondta, hogy Ljubljana szigorít a határvédelmén és csökkenti azoknak az áteresztési pontoknak a számát a szlovén-horvát határon, ahol beléphetnek területére a migránsok, ha Zágráb nem tartja tiszteletben a vasárnapi migrációs csúcson megbeszélteket, miszerint a Közel-Keletről érkező bevándorlók útvonalán fekvő országok a jövőben nem engedik át a menekülteket határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 265 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Hétfő éjféltől kedd délutánig 3520 migráns érkezett az országba, továbbra is főleg Bapska körzetében lépve át a határt.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Vecernji List napilap tájékoztatása szerint hangsúlyozta: Horvátország vonattal és buszokkal továbbra is a szlovén határra szállítja a migránsokat, mivel Zágráb csak akkor tudja betartani a brüsszeli egyezséget, ha azt azok az országok is megteszik, vagyis Szerbia, Macedónia és Görögország, amelyeken át a migránsok Horvátországba érkeznek. Horvátország nem lesz gyűjtőközpont – tette még hozzá.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint Magyarország Lakatos Tibor rendőrezredest, a Belügyminisztérium Műveleti Központjának vezetőjét nevezte ki a nyugat-balkáni menekültútvonalon érintett országok kapcsolattartói közé. A kapcsolattartók segítik az információcserét és könnyítik a koordinációt a nyugat-balkáni útvonalon érkezők fokozatos, ellenőrzött és szabályos mozgását illetően, valamint segítségükkel heti rendszerességgel ellenőrzi a vállalások teljesítését is az Európai Bizottság.

 Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt közölte, hogy több mint 705 ezer migráns érkezett idén Európába a Földközi-tengeren keresztül, és 3210 ember vesztette életét vagy tűnt el a veszélyes átkelés során. A sikeresen átkelők közül 562 ezren Görögországban, 140 ezren pedig Olaszországban kötöttek ki. Ezeknek az embereknek több mint fele szíriai származású, tizennyolc százalékuk afgán, hat százalékuk iraki.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »