Durva büntetések várnak az autósokra! Mit tegyünk, ha gyűlnek a pontok?

Durva büntetések várnak az autósokra! Mit tegyünk, ha gyűlnek a pontok?

18 pontnál komoly a baj, de menet közben lehet csökkenteni az autóvezetés során gyűjtögetett büntetőtételeket.

Kecskemét felé 178-cal haladt egy sportkocsi a 44-esen a minap, 130 ezer forintos bírságot és hant büntetőpontot kapott; Nemrégiben pedig 174-gyel haladt egy kocsi Békésben a 47-esen, 60 helyett pedig 131-gyel szintén a 44-esen – a Beol.hu összeállítást közölt Békés megyei gyorshajtókról. A megyei rendőrség sajtósa, Vargáné Szombati Andrea arra igyekszik felhívni az autósok figyelmét, hogy gyorshajtáskor sokszorosára nő a fékút, amivel az ember saját testi épségét és másokat is veszélyeztet.

A pontrendszerről elmondta: a 2001-ben bevezetett büntetési rendszer célja az volt, hogy erősítse a sofőrök önkéntes szabálykövető magatartását.

Hírdetés

Ha a járművezető pontszáma eléri a 13-at, értesítést kap, és önkéntes utánképzéssel csökkentheti pontjai számát, ami viszont ha eléri a 18-at, a járművezetői engedélyt visszavonják.

Fellebbezni nem lehet, de a pontok törlődnek.

A visszavont vezetői engedélyt annak leadásától számított hat hónapot követően vissza kell adni, ha a járművezető részt vett az utánképzésen vagy ez alól a kötelezettsége alól mentesült, illetve ha a vezetési jogosultság külön jogszabályban meghatározott egyéb feltételei fennállnak. A vezetői engedéllyel rendelkezőknek lehetőségük van díjmentesen tájékoztatást kérni a közúti közlekedési előéleti pontjaik számáról. A járművezetők előéleti pontrendszerével kapcsolatos tájékoztatás iránti kérelem megtalálható a kormanyablak.hu oldalon.

Amiért sok pontot lehet kapni: segítségnyújtás elmulasztása, cserbenhagyás, közúti veszélyeztetés, ittas vezetés, volán átengedése bódult személynek (11 pont), közúti baleset okozása (9 pont). Eltiltás alatti vezetésért, leállósávban haladásért 6 pontot lehet kapni. Sebességtúllépésért 4-8 pontot.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »