Duna-menti borok Nyári Borünnepe Garamkövesden

Duna-menti borok Nyári Borünnepe Garamkövesden

Pénteken, a garamkövesdi pincék megnyitása előtt sétáló kóstolóra is sor kerül, hazai és neszmélyi borászok részvételével a helyi kultúrházban.

Megtudtuk, a borágazat komoly kihívásokkal nézett szembe már a koronajárvány okozta válságot megelőzően is.

A borfogyasztás 20-25 %-kal csökkent az elmúlt években, a járványhelyzet pedig radikálisan visszavetette az értékesítést.

Ez főként a kisebb családi borászatokat sújtotta, amelyek elsősorban a közvetlen értékesítésből, borturizmusból tudták fenntartani működésüket. A határ mindkét oldalán jellemzően ilyen borászatok találhatóak és csak kevesen rendelkeznek az online, illetve kiskereskedelmi értékesítéshez szükséges feltételekkel.

A helyzetet látva, átfogó cél kell legyen a Duna két oldalán működő szlovákiai és magyarországi borászatok együttműködésének fejlesztése, az ő közös piaci megjelenítésük, népszerűsítésük és a borászok képzése.

Ezen cél érdekében adtuk be a Dunavin Interreg pályázatot, melyben mi a SZKALA Borászok és Szőlészek Polgári Társulása a Magyar Agrár- és Élettudomány Egyetemmel együtt veszünk részt. Lényege, hogy a Duna két partján gazdálkodó borászokat összefogjuk. A pályázatnak vannak kutatási részei – bor bevizsgálás, borászati analitika, piackutatás, valamint borturisztika és a régió népszerűsítése

Hírdetés

– fejtette ki Geönczeöl Attila a Szkala borászok elnöke, aki egyúttal a Szlovákiai Magyar Borászok polgári társulás elnöke is.

Kitért arra, van különbség a Duna jobb és bal partján található borvidékek között, a felvidéki a napsütöttébb oldal. A magyar oldalon inkább könnyed, nemzetközi stílusú borokat készítenek több technológiával, még a mi borászaink közül többen a bio és natúr borok felé mozdultak el.

Kóstolás közben a résztvevők négy kisfilmet is megtekinthettek az összekapcsolódó borvidékről, melyet az egyetem munkatársai készítettek.

Bauer Ildikó a 3 folyó völgye polgári társulás elnöke a borturizmus fejlesztését tartja fontosnak. A Komárom-Ipolyság-Érsekújvár háromszögben kiváló termőtalaja van a szőlőnek, Dél-Szlovákián belül is az egyik legjobb borvidék.

Nagy gond, hogy sok szőlőt nem helyben dolgozunk fel. Ebben nyilván közrejátszik az is, hogy kevés támogatás jut a déli régiókba. Persze azért már ebben is fejlődés mutatkozik, egyre több borászat tudja feldolgozni a szőlőt, fektet bele abba, hogy legyen egy jó borásza és többen veszik észre azt is, hogy a népszerűsítésbe is kell forrást tenni. Felmérések igazolják, Szlovákiában is egyre nő a minőségi bor iránti kereslet

– tájékoztatott Bauer Ildikó. 

A rendezvényen az Aranyalma páros zenélt. Bordalaik osztatlan sikert arattak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »