Duma-képviselő: ha a magyarok bevonulnak Kárpátaljára, tárgyalni fogunk

Duma-képviselő: ha a magyarok bevonulnak Kárpátaljára, tárgyalni fogunk

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió vendége volt, ahol elmondta: a harmadik világháború veszélye egyre reálisabbá válik. Azt is megjegyezte, „mostanra közel vagyunk hozzá, hogy legitimmé válik az, hogy valamilyen békefenntartó erőket küldjenek az európai vezetők a frontra”. Erre a megszólalására reagált most az orosz Állami Duma egyik tagja, Anatolij Vasszerman, aki azt reméli, Magyarországgal lehet majd tárgyalni.

Három hét után ismét a Kossuth rádió műsorában jelentkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint az ukrajnai háború egyre brutálisabb és véresebb lesz. Visszaemlékezett, hogy az európai vezetőkkel egy évvel ezelőtt arról vitatkoztak, szabad-e emberéletet kioltó eszközöket küldeni, most azonban egyre több és egyre durvább fegyvereket küldenek Ukrajnába.

Mostanra közel vagyunk hozzá, hogy legitimmé válik az, hogy valamilyen békefenntartó erőket küldjenek az európai vezetők a frontra – vélekedett.

Reagált a Kreml

A miniszterelnök megszólalása látszólag nem hagyta hidegen Moszkvát. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szinte azonnal reagált Orbán Viktor kijelentésére, szerinte „ha komolyan vehető, hogy valóban van ilyen terve az EU-nak, akkor az rendkívül veszélyes lehet”.

Ez egy olyan kijelentés, amire nagyon fontos figyelnünk. Ha úgy értelmezzük, hogy egy kiszivárgott tervről van szó, akkor az rendkívül veszélyes lehet – mondta a szóvivő.

Hírdetés

Ha a magyarok bevonulnak Kárpátaljára…

De nem csak Dmitrij Peszkov reagált a Kreml nevében erre a kijelentésre. Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője sokak számára megdöbbentő nyilatkozatot tett. Mint mondta, „az emberek nem mutatnak vágyat arra, hogy harcoljanak, vagy katonának tanuljanak”. Azt is megemlítette, hogy nagyon sokan elmenekülnek Ukrajnából, ami miatt egyre kevesebb az országban a mozgósítható férfi. Szerinte a Nyugat arra sem lenne képes, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére visszavigyék Ukrajnába az összes elszökött hadköteles férfit, arra pedig végképp nem, hogy odaküldjék a fegyveres erőiket. „Mindkettő valószínűtlennek tűnik számomra” – jegyezte meg a politikus.

Elmondta azonban, hogy a nyugati országokból érkező zsoldosok már most is jelen vannak Ukrajnában, de eddig olyan formátumban, hogy a kormányok nem tehetők felelőssé a halálukért.

Hogy mi fog történni ezután, majd meglátjuk. Mindenesetre nagyon remélem, hogy Magyarország, ha bevezeti a csapatokat, ezt csak Podkarpatszka Ruszban (Kárpátalja) teszi meg, amely történelme nagy részében Magyarország részét képezte, és nemcsak sok magyar van ott, hanem a helyi lakosság orosz többségének is sikerült a magyarokkal közös létformát találnia. És akkor Magyarországgal egyeztetni fogunk arról, hogy hogyan lehet megvédeni mind a magyar kisebbség, mind az orosz többség érdekeit ebben a régióban

– mondta Anatolij Vasszerman az orosz Pravdának, melyet az Index szemlézett.

Megszavazták a Fidesz határozatát, amely elítéli Oroszország agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez

Orbán: "bele akarnak préselni minket a háborúba"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »