Dühöng az ellenzék a Kúria döntésén

PM: rossz döntést hozott a Kúria a népszavazási kérdések elutasításával

Karácsony Gergely zuglói polgármester szerint a Kúria rossz döntést hozott, amikor megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait.

A Kúria épülete előtt tartott szerda délutáni sajtótájékoztatón Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a Városligettel kapcsolatos népszavazás kezdeményezője azt mondta, nem tudják, hogy politikai vagy szakmailag hibás döntés született, de nem adják fel a küzdelmet, mindkét esetben újra benyújtják a kérdéseket hitelesítésre.

A politikus szerint hibás az az érvelés, hogy törvény rendelkezik a Városliget beépítéséről és a népszavazás felülírná a jogszabályt. A polgármester szerint ez “nettó hazugság”, miután a törvény lehetővé teszi ugyan a terület beépítését, de nem tartalmaz olyan elemet, amely alapján feltétlenül múzeumokat kellene felhúzni oda – érvelt.

Erdélyi Katalin szerint – aki magánszemélyként nyújtotta be az olimpiáról szóló népszavazási kérdést – “egyértelmű”, hogy a Kúria az olimpiarendezés ügyében “politikai döntést hozott”. Hangsúlyozta, hogy a testület egy előre nem látható, jövőbeli eseményre hivatkozott azzal, hogy a három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. Hozzátette, ha olyan kérdést nyújtottak volna be, hogy vonja vissza Budapest a pályázatát, akkor “arra hivatkozva utasították volna el, hogy hiszen még nem is pályázott a főváros”.

Hírdetés

A Kúria szerdán tájékoztatta az MTI-t arról, hogy – felülvizsgálati kérelmet elbírálva – megtagadta az olimpiával és a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését.

Együtt: elfogadhatatlan politikai döntést hozott a Kúria

Az Együtt – a Korszakváltók pártja szerint a Kúria elfogadhatatlan politikai döntést hozott azzal, hogy megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését.

Az ellenzéki párt szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte, döntését annak érdekében hozta meg a Kúria, hogy a Fidesz hatalmi érdekeit kiszolgálja, és ezzel megakadályozta, hogy a polgárok alkotmányos jogaikkal élve szavazhassanak az életüket jelentősen érintő kérdésekben.

Hozzátették: a kormánypárt évek óta azon munkálkodik, hogy a népszavazást ellehetetlenítse, ez a döntés is e folyamat részét képezi.

A Kúria szerdán közölte, hogy megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság határozatait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »