Duda: Moszkva megtörte a második világháború óta érvényes tabut

Az ukrajnai háborúval Moszkva megtörte a második világháború óta érvényes tabut, eddig ugyanis egyetlen nagyhatalom nem indított nyílt támadást egy másik állammal szemben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban a lengyel hadsereg napja alkalmából rendezett ceremónián.

A Varsó egyik főterén, a Pilsudski téren rendezett központi megemlékezésen beszélve Duda úgy ítélte meg: Ukrajnában „az orosz rezsim megtört egy nagy tabut, mely kemény biztonsági határt jelentett a második világháború óta”. Kifejtette: a tabu lényege, hogy semmilyen nagyhatalom „nem támad meg frontálisan egy másik államot azért, hogy megfossza a szabadságától, a függetlenségétől, a területétől”, hogy kétségbe vonja az adott állam és nemzet létezését.

Duda kiemelte a lengyel hadsereg korszerűsítésének fontosságát is. Az erre szánt kiadások szerinte azt szolgálják, hogy Lengyelországnak „olyan képességei legyenek, amelyektől tartanának az esetleges támadók”.

Az ütközetsorozat emlékére augusztus 15-ét 1992-ben lengyel állami ünneppé nyilvánították, a lengyel hadsereg napjaként ünneplik.

Hírdetés

Mateusz Morawiecki miniszterelnök az évforduló alkalmából a Facebook közösségi honlapon azt írta: a lengyelek Varsónál „megállították a bolsevikok előretörését Európában”.

A lengyel ünnep alkalmából Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közzétett videoüzenetében megköszönte a lengyelek ukrajnai háború során nyújtott segítségét. Felidézte: a lengyel és az ukrán nemzet „hosszú utat tett meg, és végül történelmi megegyezésre jutottak az ukránok és a lengyelek számára legfontosabb ügyben – a szabadság ügyében”. Zelenszkij szerint „csak együtt védhetjük meg államainkat a jövő nemzedékek számára”.

Hétfőn a varsói Lazienki Királyi Parkban varsóiak tömegei tekintették meg a lengyel–magyar lovasbemutatót, amelyen a budapesti Ludovika Egyetem magyar huszárjai vettek részt a lengyel államfő lovas őrségével együtt. A rendezvény programjában kardvívó műhely, történelmi ruha- és fegyverbemutató, valamint táncház is szerepelt.

A Lazienki Királyi Park Múzeuma és a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet szervezte műsor végén a lovas díszőrség kíséretében megkoszorúzták a lengyel és a magyar szabadságharc hőse, Bem József (Józef Bem) tábornok Lazienkiben álló emlékművét.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »