Duda: fegyverszállításokkal is kell támogatni a "mindnyájunk számára testvéri" Ukrajnát

A Nyugatnak határozott és egységes választ kell adnia az ukrajnai orosz hadműveletre, Ukrajnát erőteljesebben kell támogatni, különösen fegyverszállításokkal – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök a Bukaresti Kilencek (B9) nevű csoport pénteki varsói államfői csúcstalálkozóját megnyitó beszédében.

Ukrajna orosz megtámadása után fontos kimutatni a kelet-közép-európai közösség egységét, mert a régió ma nagyon odafigyel arra, ami "a mindnyájunk számára testvéri Ukrajnában" történik – hangoztatta a lengyel elnök.

Mint fogalmazott, csütörtökön a "nagy háborúnak 1945 óta nem látott démonjai" tértek vissza Európába. Az Ukrajnából érkező háborús képekért csakis "a putyini Oroszország" a felelős – jelentette ki Duda, aki szerint az ukrajnai háború tétje az egész euro-atlanti biztonsági rendszer.

"Európában már elfelejtettük, mi is a háború" – folytatta, hozzátéve: "sajnos a gazdag európaiak nyugodt álma, megengedő viszonyuk Oroszország folyamatos fegyverkezéséhez" olyan helyzethez vezetett, hogy csütörtökön "teljesen új valóságban ébredtünk fel".

A NATO keleti szárnyán fekvő országoknak nem szabad megelégedniük "a brutális orosz támadás passzív elítélésével", hanem konkrét lépésekhez kell folyamodniuk – hangoztatta a lengyel elnök.

Hírdetés

Egyetértett Volodimir Zelenszkij elnök kijelentésével, miszerint a nyugati segítség hiányában a háború hamarosan "más országok ajtaján is kopogtatni fog". E szavakat a térségbeli országoknak másoknál jobban meg kell érteniük – utalt Duda a 20. századi szovjetorosz uralomra Közép- és Kelet-Európában.

Úgy vélte: az orosz elit "csakis az erőszak nyelvét érti, mert így működött a cári, majd a kommunista Oroszország, és ma a putyini Oroszország is". Duda szerint eljött az ideje, hogy "szintén ezt a nyelvet használva" a térség országai egymással szolidárisan "szóljanak az oroszokhoz".

A Nyugatnak "határozott, egységes, az egész euro-atlanti közösség által érvényesítendő" választ kell adnia Oroszországnak – szorgalmazta a lengyel elnök. "Erőteljesebben kell támogatnunk Ukrajnát, különösen fegyverszállításokkal" – jelentette ki.

A találkozón részt vesz Ursula von der Leyen is. Az Európai Bizottság elnöke a Twitter közösségi honlapján azt írta: a B9 csoport országai évtizedekkel ezelőtt "széttörték a szovjet megszállás bilincseit". Ma pedig Európa elszánt arra, hogy "barbár cselekedeteiért" felelősségre vonja Moszkvát, és minden lehetséges módon támogassa az ukrán nemzetet – áll a bejegyzésben.

A kelet-közép-európai NATO-tagállamokat egyesítő B9 formátum tagjai: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária. Magyarországot a csúcstalálkozón Áder János köztársasági elnök képviseli.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »