Dróntámadás érte Kijevet, szerte Ukrajnában történtek robbanások

Dróntámadás érte Kijevet, szerte Ukrajnában történtek robbanások

2022. 10. 17.

Szerte Ukrajnából érkeztek hírek hétfő reggel orosz támadásokról: Szumi, Dnyipro és Odessza térségében történtek robbanások, Kijev belvárosát pedig dróntámadások rázták meg. Az ország déli és középső területein hétfőre virradóra légiriadót rendeltek el.

A közösségi médiában megosztott videók szerint hatalmas füstfelhő gomolyog Kijev felett, több mint három órán át légiriadó volt. Számos robbanás hangját lehetett hallani. Vitalij Klicsko polgármester elmondta, hogy dróntámadás érte az ukrán főváros központját. Egy lakóépületet találat ért, egy nő életét vesztette, hárman megsérültek, egy ember pedig a romok alatt rekedt.

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter arról adott hírt, hogy több ember is meghalt a kijevi csapásokban és más városokban. Pontos számokat a miniszter nem közölt.

Korábban Klicsko arra kérte az embereket, hogy ne hagyják el az óvóhelyeket. A Telegramon fényképeket is bemutatott egy becsapódott drón darabjairól.

A Reuters értesülése szerint egy belvárosi vasúti pályaudvar közelében rongálódtak meg lakóházak, több helyen tűz ütött ki. A csapásokat a reggeli csúcsforgalom idején hajtották végre. A hírügynökség tudósítója látta az egyik becsapódott drón darabját, amelyre az volt felírva: “Belgorodért”.

Az oroszországi Belgorod megye kormányzója korábban többször azzal vádolta az ukrán erőket, hogy tüzérségi támadásokat indítanak a térség ellen. Szombaton fegyveresek lelőttek tizenegy embert egy belgorodi lőtéren.
Harkiv egyes kerületeiben megszűnt az áramszolgáltatás, a városban leállt a metró – közölte a Sztrana.ua ukrán internetes újság.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte és a civil lakosság elleni terrornak nevezte a hétfő hajnali orosz támadásokat. “Támadhatják a városainkat, de nem fognak megtörni minket” – fogalmazott Zelenszkij Telegram-üzenetében.
Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője arról számolt be, hogy a hétfői kijevi támadásokat drónokkal hajtották végre. Közölte: “nincs veszteni való idejük”, mielőbb még több légvédelmi rendszerre van szüksége Ukrajnának.
Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy vasárnap este óta 37 orosz drónt semmisítettek meg, nagyjából a támadásban bevetett eszközök 85-86 százalékát. Elmondta azt is, hogy valamennyi drón déli irányból repült be Ukrajna területére.

A Kijevet ért dróntámadást követően Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azt mondta, Oroszországot ki kellene zárni a G20-csoportból és más nemzetközi szerveződésekből. “Azok, akik parancsot adnak kritikus infrastruktúrák elleni támadásokra a civilek megbénítása érdekében, és akik teljes mozgósítást rendelnek el azért, hogy hullákkal terítsék be a frontvonalakat, semmiképp nem ülhetnek egy asztalhoz a G20-országok vezetőivel. Ideje véget vetni az orosz képmutatásnak. Az Oroszországi Föderációt ki kell zárni minden fórumról” – írta Podoljak a Twitteren.

Hírdetés

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat bejelentette, hogy hétfőn egy orosz támadás következtében lekapcsolták a zaporizzsjai atomerőművet az országos áramhálózatról. A közlés szerint az orosz erők ismét “kritikus fontosságú létesítményt támadtak Ukrajna által ellenőrzött területen”, és emiatt állt le az összeköttetés.

Robbanások Harkivban, légiriadó Kijevben

Robbanások voltak Harkivban vasárnap délelőtt, Kijevben a kora reggeli órákban kétszer is légiriadót rendeltek el, a kínai külügyminisztérium pedig felszólította országa állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát.

Röviddel 11 óra előtt robbanásokat lehetett hallani Harkivban. A városban és térségében légiriadó van. A robbanások okáról és esetleges következményeiről egyelőre nincs hír.

Ugyancsak vasárnap, röviddel hét óra után már a második légiriadót rendelték el Kijevben, miután a szirénák először hajnalban szólaltak meg. A városvezetés Telegram csatornáján felszólított mindenkit, hogy sürgősen vonuljon óvóhelyre.

Délelőtt 11 óráig nem érkezett jelentés arról, hogy támadás érte volna az ukrán fővárost. Szombat reggel egész Ukrajnára kiterjedő légiriadót rendeltek el, mert további támadásoktól tartottak.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara vasárnap reggeli összefoglalója szerint az ukrán fegyveres erők 300 orosz katonát semmisítettek meg az elmúlt 24 órában. Számításuk szerint Oroszország 65 ezer katonát veszített az Ukrajna elleni invázió kezdete óta.

A Global Times című, angol nyelvű kínai lap vasárnap a Twitteren azt írta, hogy a kínai külügyminisztérium, “tekintettel a feszült helyzetre”, felszólította az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy “fokozzák az óvintézkedéseket és távozzanak az országból”.

Kína ukrajnai nagykövetsége segítséget nyújt az evakuálás megszervezésében – áll a jelentésben.
Október 11-én Kína kijevi nagykövetsége felszólította állampolgárait, hogy ne látogassanak Ukrajnába, az országban tartózkodókat pedig arra, hogy keressenek biztos menedéket.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »