Drónt is bevetnek a kutatómentők Veszprém megyében

Milliós drón segíti a Veszprém megyei kutatómentők munkáját, a távirányítású légimegfigyelő-eszközt a Szentkirályszabadja határában található „szellemvárosban” próbálták ki.

A romos katonai laktanya területén tartott bemutatón egy sérült nőt kellett megtalálni a mentőcsapatnak, amelynek munkáját két kutya segítette. Báró és Beni segítségét gyakran kérik eltévedt, eltűnt emberek kereséséhez.

„Van olyan, hogy akár fél évig nincsen semmi, de tavalyi évben volt olyan, hogy egy nap két helyre is mentünk, valamint van olyan, hogy hetente két-három eset is van, tehát ez nagyon változó, ez az, amit nem lehet kiszámítani. Kihívást pedig az jelent benne, hogy iszonyúan más, minden egyes keresés, minden egyes terület más, soha nem tudjuk, hogy mi van bent, ki van bent, és, ugye, biztosra kell menni, ha átnézünk egy területet, arról ki kell merni jelenti, hogy ott nincs senki” – mondta Hirschl János, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

Hírdetés

A Veszprém megyei kutatómentők munkáját távirányítású légi eszköz is segíti. A drónt az ő igényeik szerint készítette el egy győri cég. HD-felbontású kamerával szerelték fel, és akár egy kilogrammos élő terhet is lehet vele szállítani.

„Ha úgy adódik, akár egy üveg ásványvizet, hogyha valakinek szüksége van rá, nem közelíthető meg a földön, oda lehet repülni, el lehet neki vinni egy rádió adó-vevőt, tudnak vele kommunikálni, ami szintén nagyon fontos, hogy ne essen az illető pánikba, kötelet lehet hozzá eljuttatni, mentőövet, tehát erre mindre képes” – mondta Tóth Attila, a Proxima-Solsoft Kft. tervező mérnöke.

A közel egymillió forint értékű drónt egy civilszervezet, a Mosolyért Egyesület adományozta a szolgálatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »