Drónok és mesterséges intelligencia is segítené a migránsokat

Drónok és mesterséges intelligencia is segítené a migránsokat

(Fotó: MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz)

Egy Soros György által is finanszírozott civil szervezet még hatékonyabbá tenné a migránsok utaztatását. Szakértők szerint a különböző NGO-k drónok, műholdak és mesterséges intelligencia kifejlesztésével szeretnék elősegíteni az embercsempészek tevékenységét. A tervek szerint egy olyan diszpécserközpontot is létrehoznának, amely folyamatosan információval látná el a Földközi-tengeren migránsokat szállító hajókat.

Az elmúlt hetekben az Ocean Viking több mint kétszázhetven illegális bevándorlót vett fel a fedélzetére Líbia partjainál. A civil szervezetek hajói az elmúlt években folyamatosan szállították a migránsokat Európa partjaihoz. A hivatalos adatok szerint csak tavaly több mint száztízezren jutottak el így az Európai Unió határaihoz. Egy Soros György által is finanszírozott civil szervezet még hatékonyabbá tenné a migránsok utaztatását.

Folyamatos információval látnák el a migránsszállító hajókat

Halkó Petra, a Századvég nemzetközi elemzője az M1 Unió 27 című műsorában elmondta, a különböző NGO-k drónok, műholdak és a mesterséges intelligencia kifejlesztésével szeretnék elősegíteni az embercsempészek tevékenységét. Hozzátette, ez szintlépés lenne, ugyanis a tervek szerint egy olyan diszpécserközpontot hoznának létre, amely folyamatosan információval látná el a Földközi-tengeren migránsokat szállító hajókat.

Halkó Petra szerint ezekkel a tervekkel valójában egyértelművé válik az, hogy az illegális migráció nem spontán folyamat, hanem szervezett tevékenység.

Hírdetés

A Space Eye nevű szervezet a mesterséges intelligencia segítségével elemezné a műholdképeket, így fedezve fel, hogy éppen merre tartózkodnak az illegális bevándorlók.

A rendfenetartó erők munkáját lehetetlenítik el

A technológia a tagállamok munkáját lehetetlenítené el – mutatnak rá a szakértők. Szabó Dávid külpolitikai elemző úgy véli „a terv megvalósításával az a maradék kontroll, az a maradék rendfenntartó erő is kiesik az európai országok kezéből, amellyel eddigképesek voltak felvenni a harcot az illegális migrációval szemben, ha éppen akarták”. Hozzátette, Olaszországban láttuk, hogy amikor szándék volt, hirtelen meg lehetett állítani a migrációt.

Az ötlet 2015-ben vetődött fel először

Az ötlet, hogy a műholdlépeket mesterséges intelligenciával elemezzék, 2015-ben vetődött fel a nyitott kapuk politikáját folytató Németországban. A migrációs válság tetőzésekor komoly hálózatok alakultak ki a migránsok segítésére.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója elmondta, 2015 óta, amikortól nagy méretet öltött az Európába irányuló illegális migráció, kialakult egy olyan hálózat, amelyben civil aktivisták szállították a migránsokat. Az aktivisták mellett a hálózathoz csatlakoztak jogászok, ügyvédek, politikusok és bíróságok, akik és amelyek közösen dolgoznak azért, hogy minél több embert szállítsanak Európába, akár a jogszabályok megszegése árán is.

Folyamatos támogatást kapnak az NGO-k

Szabó Dávid szerint azzal, hogy a mostani tervek gyakorlatilag összehangolnák az embercsempészek és az NGO-hajók munkáját, legalizálnák az egész folyamatot, miközben az illegális migráció már eddig is számtalan kockázatot jelentett.

Hozzátette, ez az egész egészségtelen folyamat, amely újratermeli Európán belül a kényszerelosztást, a kényszerbetelepítésekről szóló vitát, a terrorizmus veszélyét és azokat a biztonsági, illetve értékkihívásokat, amelyek az európai kultúrára leselkednek. Ezek a törekvések, a migránsokat szállító NGO-k folyamatosan támogatást nyernek mind Amerikából magánúton – Soros György személyéhez is köthető forrásokból –, mind pedig európai uniós költségvetésből.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »