Drgonec: A beoltatlanok diszkriminációja sérti az alapvető emberi és szabadságjogokat

Drgonec: A beoltatlanok diszkriminációja sérti az alapvető emberi és szabadságjogokat

„Járványellenes intézkedések címszó alatt az állam drámai módon korlátozza az alapvető emberi és szabadságjogokat, emberek csoportjait teszi jogfosztottá“ – állítja Ján Drgonec korábbi alkotmánybíró, alkotmányjogi szakértő a Parlamentné Listy portálnak adott interjúban.

Mindezzel arra reagált, hogy a kormány olyan törvénymódosító javaslatot terjesztett a parlament elé, mely előnyben részesíti a beoltottakat a beoltatlanokkal szemben. Függetlenül attól, hogy a Sme rodina csütörtökön bejelentette, ellenzi a javaslatot és hogy ezt még megvitatja a koalíciós tanács, a kormány elfogadta, hogy a beoltottak előnyben részesítését és javasolta azt a parlamentben rövidített eljárásban tárgyalni.

A szóban forgó módosító javaslatot az egészségügyi minisztérium dolgozta ki és Lengvarský szerint szükség van ezeknek az előnyöknek a törvénybe foglalására és ösztönözni kell az oltás vállalására az embereket. Drgonec ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szlovák egészségügyi tárcát talán a világon egyedüliként egy dandártábornok vezeti, ami másutt a közvélemény tiltakozását váltaná ki, ugyanis véleménye szerint katonai diktatúrát vezet be.

Szlovákiában azonban szinte mindenhez hozzászoktunk már, jegyezte meg, hiszen képzetlen és műveletlen emberek kormányoznak, akik azonban el tudják kábítani a népet. Az egészségügyi tárca ezzel összhangban keményít be, s a járványügyi intézkedések álcája alatt drámai módon korlátozza az alapvető emberi és szabadságjogokat, emberek csoportjait téve jogfosztottá.

Arra is figyelmeztetett, hogy egy további törvény módosítása is folyamatban van (Tt. 355/2007), mely a lehető legbrutálisabb mértékben korlátozza azok jogait, akik elutasítják az oltást. Ők egyenjogú állampolgárokból páriákká válnak, akiknek nem lesz joguk semmire, ha a Közegészségügyi Hivatal és a tiszti főorvos úgy dönt, hogy például nem léphetnek be még az élelmiszerboltokba, vagy a patikába sem, nem mehetnek sétára a friss levegőre, ha nem oltatják be magukat.

Hírdetés

Az egészségügyi minisztérium mindezt saját kezdeményezésből teszi, senki nem kérte ilyen javaslat megtételére, tehát a kormány, Heger, Matovič, Sulík semmiről nem tehet, ők mossák kezeiket. Vajon mindez összhangban van az alkotmánnyal, a törvényekkel, a nemzetközi, uniós jogrenddel, adódik a kérdés? Az alkotmányjogi szakértő szerint nincs, nem is lehet összhangban az alkotmánnyal, mert diszkriminálja a beoltatlanokat.

Ami a ránk is kötelező érvényű nemzetközi egyezményeket illeti, az Európa Tanács 2021. január 27-én elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok etikai, jogi és gyakorlati aspektusairól szóló 2361-es (2021) állásfoglalást, melynek 7.3.2-es pontja kötelezi a tagállamokat, így Szlovákiát is,

Ez nem ajánlás, hanem minden országra nézve kötelező érvényű, mely tagja az Európa Tanácsnak, mutatott rá Drgonec. Ezzel szemben a mi egészségügyi minisztériumunk mindent megtesz annak érdekében, hogy megbüntesse azokat a „szörnyetegeket“, akik nem akarják beoltatni magukat, mondjuk épp amiatt, mert az Egyesült Államokban a Food and Drug Agency 2020 októberében közzétette annak a 22 mellékhatásnak a jegyzékét, melyek a vakcinák fajtájától függetlenül az oltással járnak. S bizony nem egy könnyű nátháról vagy enyhe köhögésről van szó, melyről olyan nagy előszeretettel beszélnek a szlovák orvosok, akiket a kormányhű médiumok felkérnek az ezzel kapcsolatos véleménynyilvánításra.

Eközben Lengvarský folyamatosan azt ismételgeti, hogy minderre a delta variáns elleni védelem miatt van szükség. Drgonec viszont emlékeztetett rá, hogy a szlovák Büntető törvénykönyv ismeri a köztisztviselői jogkörrel való visszaélés és a közveszélyeztetés bűncselekményét is. Mint mondja, ha ezt nálunk érvényesítenék, az a dandártábornok számára nagyon komoly következményekkel járna, mivel ennek a törvényjavaslatnak az előterjesztésére senki nem szólította, vagy hatalmazta fel, mindez a saját gyűlöletének és elfogultságának a megnyilvánulása, ennek ellenére Szlovákiában őt semmi nem fenyegeti.

Nagy-Britanniában például a lemondtak arról, hogy megköveteljék az oltottságot a koncertek, sportesemények, tömegrendezvények látogatásához. (Tegyük gyorsan hozzá, még az is más, ha koncertre, sportrendezvényre nem mehet az ember oltás nélkül vagy napi ingázóként a határ túloldalán lévő munkahelyére… – a szerk. megjegyzése.)

(NZS/Felvidék.ma/Parlamentné Listy)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »