Drezdába költözött a szíriai háború szürrealitása

Drezdába költözött a szíriai háború szürrealitása

Kedden leplezték le a németországi Drezdában – szemben a híres, egykor lebombázott, majd évtizedekkel később újjáépített Frauenkirchével – azt az installációt, amelyet egyszerűen csak Monumentnek nevezett szíriai-német alkotója, Manaf Halbouni.

 Manaf Halbouni installációja Drezdában Fotó: Manaf Halbouni  

Hírdetés

A képen három busz van szó szerint egymás mellé állítva, az apropót a szíriai polgárháború adta: Aleppó városában a lázadók három ilyen személyszállító jármű roncsait állították fel egy utca sarkán barrikád gyanánt, hogy védekezzenek az Aszad-rezsim mesterlövészei ellen.

A helyi jobboldal egy részénél kiverte a biztosítékot az installáció, melyet sokan provokációnak tartanak, mivel a Monumentet egy héttel a II. világháborús bombázások 72. évfordulója előtt állították fel. Nem beszélve arról, hogy a drezdai iszlámellenes Pegida-mozgalom szokásos gyülekezési helyén tették ezt. 

Az Alternatíva Németországnak párt egyenesen a művészi szabadság meggyalázásának nevezet Halboini művét, de több helybeli lakos, főleg a világháború borzalmaiban érintettek is nemtetszésüknek adtak hangot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »