Drasztikus lépést fontolgatnak Magyarországon a sertéspestis miatt

Drasztikus lépést fontolgatnak Magyarországon a sertéspestis miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni – mondta az InfoRádiónak az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Magyarországon az afrikai sertéspestis vírusa vaddisznóban található meg, vaddisznóban „sajnos terjed a betegség” – mondta el az InfoRádióban Bognár Lajos országos főállatorvos.

„A fertőzött terület kijelölését az elmúlt hetekben növelni kellett.

Az ország északkeleti részében vannak fertőzött területek” – tette egyértelművé Bognár Lajos. Érintett Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye is.

A betegséggel összefüggésben már több ezer házi sertést le kellett vágni, de Magyarországon házi sertésben eddig nem állapították meg a vírus létezését.

„Az a célunk, hogy ezt el is kerüljük, különben kemény következményei lennének.

Hírdetés

Az állategészség-ügyi hatóság éppen ezért a legszigorúbban jár el, a legkisebb gyanú esetén is elrendeli az egyes állományok leölését. Eddig az országban 5300 háztáji állatot kellett leölni,

más esetről nem tudunk” – tette hozzá.

A terjedés alapján mindaddig, amíg van fertőzött terület, fennáll a kockázata, hogy házáji sertések is megfertőződnek, ezért mindenhol, ahol a gyanú felmerül, sor kerülhet az állomány leölésére.

„Egészséges, tünetmentes állományok leölésére nem került sor, ezt nem is tervezzük, de járványhelyzetben a legdrasztikusabb intézkedéseket is meg lehet hozni, azokat meg kell vizsgálni” – egyértelműsítette Bognár Lajos.

Amennyiben tehát a vírus átkerülne a házi sertés állományaiba, a háztáji állományok levágatására is sor kerülhet, ez azonban hosszú folyamat, és csak nagyon indokolt esetben, szigorú vizsgálatok után és tájékoztatást követően kerülhet sor.

Belgiumban egyébként – mint arról a HVG is írt – minden, a fertőzött területen működő háztáji sertéstelepen teljes irtást végeztek a kockázat miatt. Ennek lehetőségét – mint Bognár Lajos elismerte – itthon is mérlegelik, akárcsak Bulgáriában, Lengyelországban és a balti államokban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »