Drámaian megugrott a halálesetek száma Angliában – Vizsgálatot követelnek a brit parlamenti képviselők

Drámaian megugrott a halálesetek száma Angliában – Vizsgálatot követelnek a brit parlamenti képviselők

A hetente 20%-os többlethalálozást mutató országos statisztikák miatt aggódva a brit parlamenti képviselők vizsgálatot követeltek – közölte a Daily Mail. A legutóbbi alkalommal, amikor a halálozási többlet ilyen mértékű volt, a második Covid-19 hullám idején, a mostani haláleseteknek viszont kis része volt a vírusnak tulajdonítható.

Esther McVey konzervatív képviselő kedden az alsóház előtt felszólalva bíráltaChris Whitty főorvost, amiért a nem Covid okozta halálesetek számának megugrását arra fogta, hogy „a betegek nem kaptak sztatinokat vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a világjárvány idején”, rámutatva, hogy a sztatinok felírásának havi számai állandóak maradtak.

„Hol van a bizonyíték? És ha nincs, akkor mi okozza ezeket a többlethalálozásokat?” – kérdezte, és követelte, hogy a miniszter „az ügyet sürgősen és alaposon vizsgáltassa ki”.

Andrew Gwynne munkáspárti árnyék egészségügyi miniszter „félig embernek, félig struccnak” nevezte Steve Barclay egészségügyi minisztert, amiért nem hajlandó szembenézni a kérdéssel, és „tagadással és a felelősség áthárításával” vádolta Rishi Sunak miniszterelnök kormányát.

Hírdetés

„50 ezerrel több haláleset történt, mint amire egyébként 2022-ben számítottunk volna” – mondta kedden az alsóházban. „A világjárványt leszámítva ez a legrosszabb adat 1951 óta”.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint január második hetében az átlagosnál 2837 emberrel több halt meg Angliában és Walesben, és ezeknek a haláleseteknek mindössze 5%-a volt a Covid-19-nek tulajdonítható.

Legutóbb 2021 februárjának második hetében volt ilyen magas a többlethalálozás, akkor a Covid-19 okozta halálozások az összes halálozás 37%-át tették ki. A statisztika nem mutat kiugró értéket: december utolsó két hetében 21%-os és 20%-os többlethalálozás volt.

A Royal College of Emergency Medicine jelentése szerint hetente akár 500 ember is meghal, mert nem kapnak időben sürgősségi ellátást. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint rekordszámú, 54 532 ember várt több mint 12 órát a sürgősségi osztályokon arra, hogy ténylegesen kórházba kerüljön, miután a felvételről szóló döntés megszületett, és a betegeknek csak 65%-át látták el négy órán belül.

A múlt hónapban Whitty arra figyelmeztetett, hogy „a tervezett orvosi kezelések, beavatkozások és szűrővizsgálatok elhalasztása” a bezárások és az NHS késedelmei miatt a Covid-19 nagyjábóli lecsengése után újabb halálozási hullámot fog eredményezni, a nem diagnosztizált rákos és egyéb krónikus betegségek a szokásosnál nagyobb számú áldozatot fognak követelni.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »