Drámaian megnőtt a gyilkosságért elítélt orosz katonák száma

Drámaian megnőtt a gyilkosságért elítélt orosz katonák száma

Az orosz bíróságok tavaly 116 szerződéses katonát és sorkatonát ítéltek el előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságért, ami drámai növekedést jelent a 2022-ben, az ukrajnai invázió első évében elítélt 13, illetve a 2021-ben elítélt 21 katonához képest. Az adatokat a Mediazona független hírportál hozta nyilvánosságra a legfelsőbb bíróság adataira hivatkozva. Megjegyezték, hogy az orosz Btk. alapján bíróság elé állítják azokat a katonákat, akik szándékos emberölést követtek el.

Az ítéletek nem tartalmazzák a fegyverek vagy más katonai felszerelések helytelen kezelésével kapcsolatos eseteket. Az orosz bíróságok emellett rekordszámú ítéletet hoztak kémkedés, hazaárulás és államtitok felfedése miatt – derül ki ugyancsak a Legfelsőbb Bíróság 2023-as adataiból, amelyeket egy másik független lap, a Vjorsztka elemzett. Eszerint tavaly kilenc embert ítéltek el kémkedésért, 39-et hazaárulásért és 73-at államtitkok felfedéséért.

2022 és 2023 folyamán az orosz védelmi minisztérium és a Wagner zsoldoscsoport sok elítéltet toborzott orosz börtönökből, hogy növeljék ukrajnai katonáik számát, azt ígérve nekik, hogy a katonai szolgálatért cserébe megkegyelmeznek nekik. Ezt a gyakorlatot azóta fokozatosan megszüntették, és csak feltételesen helyezik szabadlábra a rabokat a háború idejére.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin idén márciusában iktatta törvénybe azt a gyakorlatot, hogy a jövőben a gyanúsított vagy elítélt bűnözőknek engedélyezik a katonai szolgálatot. Ide kapcsolódik, hogy a jövőben még elfogultabbá válhat az orosz igazságszolgáltatás: Irina Podnoszovát, Vlagyimir Putyin elnök volt egyetemi társát nevezték ki az orosz legfelsőbb bíróság elnökének. Az indoklás szerint „ő rendelkezik a legmagasabb bírói képesítési besorolással és 34 éves bírói gyakorlattal”.

Podnoszova és Putyin is jogot tanult a Leningrádi Állami Egyetemen, ahol 1975-ben diplomáztak. Februárban Ukrajna szankciókat rendelt el Podnoszova ellen, amiért a legfelsőbb bíróság tagjaként segített az orosz vezetés alá rendelni „a formálisan független igazságszolgáltatási rendszert”, és támogatta Ukrajna megtámadását.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »