Drámai videó a hajdúszoboszlói katasztrófáról

Drámai videó a hajdúszoboszlói katasztrófáról

A hajdúszoboszlói gáztárolónál kedd hajnalban keletkezett tüzet kora délutánra eloltották – közölte a Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-vel.

Papp-Kunkli Nóra elmondta: a tűzoltóknak fél kettőkor sikerült megfékezniük a gáztárolóban keletkezett tüzet, amelyben senki nem sérült meg. A tűz okát szakemberek vizsgálják.

A Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti – a tűz miatt korábban lezárt – 3321-es úton a forgalom két órakor elindult.

A lángok a 3321-es út mentén lévő gáztárolóból lángok csaptak fel. Az utat a 33-as főúti körforgalomtól Nagyhegyesen keresztül Hajdúszoboszlóig teljes szélességében lezárták, kerülni Nádudvar felé lehetett – közölte a Hajdú-Bihari Rendőr-főkapitányság.

A Hajdó Online tudósítója a helyszínen tartózkodott, ő arról tájékoztatott, hogy a 33-as főút Nagyhegyes felőli lehajtójánál rendőrök ellenőriztek, csak a Nagyhegyes felé igyekvőket engedték el, az átmenő forgalmat nem. Nagyhegyes után is útzár volt, senkit nem engedtek továbbhajtani. Elmondása szerint a helyszínen jelen volt a település jegyzője, aki először a sajtó képviselőitől érdeklődött a történtekről.

A lakosság aggódott a gázszivárgás miatt, de a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője, Papp-Kunkli Nóra a helyszínen arról tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem mobillabor-egysége folyamatosan mérte a levegő gázszintjét, amely nem volt kimutatható. A méréseket távolról kezdték, majd fokozatosan közelítették meg a telephely környékét. A helyszínen jelen voltak a mentőszolgálat tagjai is, kizárólag biztonsági okokból, sérülés ugyanis nem történt, kitelepítésről szó sem esett.

Hírdetés

A szóvivő elmondása szerint a riasztás hajnal fél ötkor érkezett hozzájuk, és 4-es kiemelt fokozatú, ami azt jelenti, hogy a helyszínre más megyéből is érkeztek szakemberek.
A szakértők megvárták, hogy kiégjen a csőből a maradék gáz, amely táplálta a tüzet.

A lángok kora reggel még tizenöt méteres magasságig értek. Reggel harmincöt tűzoltó vett részt a beavatkozásban, akik nyolc vízsugár segítségével igyekeztek visszahűteni a telephely környékét, valamint azokat a fémrészeket, amelyek a tűz közelében voltak, hogy ne történjen visszagyulladás. A gáztároló szakemberei kiszakaszolták, leválasztották a vezetékeket.

Nagyhegyes község hivatalos Facebook-oldalán közzétették a polgármester nyilatkozatát, amelyben arról biztosítja a lakosságot, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel életbe lépett a település Külső Védelmi Terve. Hangsúlyozza, hogy az ipari baleset Nagyhegyes belterületét nem érinti. Arra kérte az ott tartózkodókat, hogy ne közelítsék meg a gáztároló telephelyét, őrizzék meg a nyugalmukat és kövessék a hatóságok útmutatásait.

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere később azt nyilatkozta a Naplónak, hogy a település koránkelői tompa puffanásokra lettek figyelmesek, valószínűleg ekkor lobbanhatott be a gáz, befúvás következtében. A lakosság reakciójára inkább az érdeklődő izgatottság volt jellemző, mintsem a pánik, de mostanra már az is alábbhagyott. Megtudtuk: normális az élet Nagyhegyesen, kerülőúton mindenki eljutott munkába, és akik Nagyhegyesen dolgoznak, azok is rendben megérkeztek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »