Drámai végjáték után jutottak Ronaldóék nyolc közé

Drámai végjáték után jutottak Ronaldóék nyolc közé

A Portugália-Horvátország Eb-nyolcaddöntő mérkőzésen 117 percig szinte semmi sem történt. Majd jött a csereként beállt Quaresma, és a hosszabbítás második felében eldöntötte a továbbjutás kérdését. Az utolsó öt percben több akció volt, mint előtte az egész meccsen. Ráadásul a meccs történelmi jelentőségű volt.

Az Eb nyolccaddöntők első napján mindenki a Horvátország-Portugália mérkőzést várta. A várakozás azonban gyorsan alább hagyott, amint kiderült, mindkét csapat igen szervezett védekezéssel és óvatos taktikával készült. Olyannyira várt egyik csapat a másikra, hogy az első félidőben egy Pepe fejes mellett csak távoli, kaput elkerülő lövéseket jegyezhettek fel a szakértők.

És ha már ilyen remekül tudnak egymásnak passzolni és kaput nem eltalálni a több milliót érő labdarúgók, akkor ezt a tevékenységüket folytatták is. Ugyanis egy, a 61. percben történő Vida fejesen kívül a második félidőben egy-egy Brozovic vagy Perisic próbálkozás volt csak horvát oldalon. A portugáloknál Nani és Ronaldo is csak technikai tudását, mint sem kapura veszélyes játékát mutatta be.

Egyfelől történelminek is tekinthető ez a találkozó. A futballisták a pályán történelmet írtak a rendes játékidőben azzal, hogy 1980 óta (amióta statisztikákat vezetnek meccs közben) először nem volt kaput eltaláló lövésük a 90 perc alatt Ezek után jöhetett a hosszabbítás. Ám ennek is csak a második fele hozott izgalmakat. Ante Cacic tanítványai ugyanis megpróbálták megszerezni a győzelmet, amit egy Perisic által veszélyesen középre lőtt labda majd egy kapufa jelzett. A nagy rohamokra azonban a 117. percben ráfáztak.

Ekkor egy horvát támadást hatástalanítottak a portugálok, akik nem elrúgták a labdát, hanem a szemtelenül fiatal (1997-es születésű) Renato Sanchez révén megiramodtak az ellenfél kapuja felé. A fiatal védekező középpályás a tizenhatos előterében Nanihoz játszott a bal oldalt, aki az ötös jobb oldali sarkánál álldogáló Cristiano Ronaldóhoz „passzolt”, a zselézett hajú sztár lövését ugyan még védte Subasic, de a kipattanóra érkező Quaresma egy méterről már nem hibázott és drámává írta át az addigi, horvát-portugál langyos színdarabot.

Persze, nem is kellett több, a horvátok sebességet váltottak. Előbb a cserejátékos Pjaca szólózott egészen a portugál tizenhatosig, de hiába sodorták el, nem fújt a bíró. Majd Vida rúgta félfordulatból a labdát centikkel a kapufa mellé. Többre azonban már nem volt idő. Így lett tehát egy csendesen csordogáló meccsből utolsó perces dráma, aminek a végén Portugália jutott a legjobb nyolc közé.

Eredmény, nyolcaddöntő:

Portugália-Horvátország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) – hosszabbítás után

Lens, 33 523 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

gólszerző: Quaresma (117.)

sárga lap: W. Carvalho (78.)

Horvátország: Subasic – Srna, Corluka (Kramaric, 120.), Vida, Strinic – Modric, Badelj – Brozovic, Perisic, Rakitic (Pjaca, 110.) – Mandzukic (Kalinic, 88.)

Portugália: Patricio – Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro – J. Mário (Quaresma, 87.), A. Silva (Danilo, 108.), W. Carvalho, A. Gomes (R. Sanches, 50.) – Nani, C. Ronaldo


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »