Drámai változások jöhetnek egy hét alatt Európában

Hogyan formálhatják át az európai és a V4-es politikát a hétvégi osztrák és a jövő heti cseh választások?

Mindkét választásnak nagy a tétje, nemcsak országos, hanem európai viszonylatban is – érzik ezt az esélyesek ellenfelei és az Európai Unió vezetői is – mondta Pócza István, a Századvég vezető kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Már üzengetnek

A szakértő úgy vélte, a választási eredmények drasztikus változásokat hozhatnak, hisz „egyértelmű üzengetések” indultak el az elmúlt hetekben az osztrák és csehek, illetve Brüsszel között.

Hírdetés

Azok a politikusok, akik dominálják a kampányokat és a legesélyesebb jelölteknek számítanak, igen erős kritikával vannak a mostani Európai Bizottsággal és Jean-Claude Juncker elnök teljesítményével szemben, szerintük Európa nem halad jó irányba – fejtette ki.

Erősödhetnek a realisták

A Századvég vezető kutatója szerint a brüsszeli migrációs intézkedésekkel szembeni kritikus hang felerősödik majd, amennyiben a jelenlegi esélyesek győznek az osztrák és a cseh választáson. A „realisták ligája” erősödik majd meg ezzel,   már ami a migrációs válság megítélését illeti. Az e kérdésben a Magyarország vezette visegrádi országokhoz „látszik egyre inkább csatlakozni” Ausztria is – magyarázta.

Pócza István kitért arra is, egyre több nyugat-európai országban látszik, a kormányzó, vezető pártok szembesülnek azzal, hogy az emberek drasztikusan mást gondolnak a migrációról, „mint amit ők a saját irodájukban elképzelnek”. A németországi választások eredménye is ezt mutatta meg – húzta alá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »