Drámai fordulat Olaszországban: Az olasz államfő meglépte azt, amit Kiska nem mert

Drámai fordulat Olaszországban: Az olasz államfő meglépte azt, amit Kiska nem mert

Drámai fordulatot vett az olasz kormányalakítás, miután az olasz államfő megtorpedózta a mainstream által populistának nevezett Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjét. Sergio Mattarella államfő azzal indokolta a lépést, hogy a 81 éves jelölt, Paolo Savona az európai  közös valuta egyik nagy ellenzője.

 

Az egyébként igencsak változékony olasz politika új fejleményei valószínűleg előrehozott választásokhoz vezetnek, de egy megbízott kormány is elképzelhet, bár nem lenne egyszerű összehozni: valószínűleg egyetlen, az elnök által megbízott kabinet sem szerezné meg a többséget az olasz törvényhozásban.

Amit Andrej Kiska szlovák elnök nem mert meglépni a Pellegrini kormányával szemben, azt az olasz elnök szemrebbenés nélkül megtette – márpedig Olaszország a „mag-Európához” tartozik, így érdemes némi párhuzamot vonni Robert Fico Kiskával szembeni kirohanásával illetve a szlovák államfő alkotmányos lehetőségeivel.

Előrehozott választások lesznek, de nem mindegy, mikor

Mattarella államfő döntése után a legutóbbi választásokból győztesen kikerülő euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom és Matteo Salvini vezette Északi Liga közös miniszterelnök-jelöltje, Giuseppe Conte nem fogadta el a megbízást az államfőtől. Így esély kínálkozik az előrehozott választásokra.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy az olasz államfő inkább egy megbízott kormány létrejöttével próbálkozik meg. Egy most megtartott előrehozott választásokkal ugyanis még nagyobb előnyre tehetnének szert a „populista pártok”. Annál is inkább, mert Mattarella, bejelentését követően, a Nemzetközi Valutaalap egyik tisztviselőjével tárgyalt, ami bírálói malmára hajtja a vizet. Nem véletlenül nevezte az olasz államfőt a két hoppon maradt párt „Németország és Franciaország szolgájának”.

Hírdetés

Előrehozott választásokra így is úgy is számítani lehet. A kérdés az, hogy mikor kerülhet rájuk sor. Ha az államfőnek sikerül összehoznia egy ügyvivő kabinetet, amely élvezi a parlament többségének támogatását, akkor valamikor jövőre járulnának újra az urnákhoz az olasz választópolgárok. A Berlusconi vezette Forza Italia és a korábbi miniszterelnököt adó baloldali Demokratapárt már jelezte, hogy támogatni fogják Mattarella javaslatát, ám egyelőre még messze nincs meg a szükséges mandátumszám.

Közös valuta mindenek felett

Az olasz államfő egyértelműen Olaszország eurozóna-beli tagságának védelmében cselekedett. Bár „Italexit”-et a két koalíciós párt egyelőre nem tervez, a közös valuta feladása többször is szóba került. Legalábbis akkor, ha az Európai Központi Bank és Németország nem engedi az olasz tartozások jelentős részét.

De mivel az elnök épp a pénzügyminiszter személye miatt nem nevezte ki a kormányt, az igencsak bizalmatlanná tette a befektetőket Olaszországgal szemben a pénzügyi piacokon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Róma nehezebben jut hozzá tőkéhez, vagy ha hozzá is jut, jelentős kockázati felárat kell érte fizetnie.

Az EU mag-országai aligha örülnek az olasz válságnak, ám tény, hogy az éppen rekonstrukció alatt álló, alapjaiban megrendült Európai Unió nem szívesen szembesülne egy újabb, a Brexithez mérhető problémával, ezúttal déli határainál. Olaszország ugyanis az EU negyedik legnagyobb gazdasága, szintén nettó befizetője a közös kasszának.

És persze ne feledjük el, hogy Matteo Salvini és az Északi Liga bevándorlás ellenes törvényeket tervez foganatosítani, már amennyiben sikerül kormányt alakítaniuk.

Mattarella államfő helyzete azonban a döntés után megingott. Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio az alkotmány 90. cikkelye alapján kezdeményezte az államfő visszahívását, az indítvány elfogadásához pedig elég a parlament egyszerű többségének igenlő szavazata. Ezután az alkotmánybíróságon a sor, hogy határozzon az indítványról.

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »