Drámai a helyzet Macedóniában

Hangos kiabálással adtak hangot nemtetszésüknek a macedón képviselők a szkopjei parlament üléstermében, miután a honatyák többsége soron kívül házelnökké választotta az albán nemzetiségű Talat Xhaferi-t.

A politikusok azt nehezményezték, hogy a kinevezés nem szerepelt a napirenden és így a törvényhozásnak nem volt felhatalmazása szavazni. A hír hamar felkorbácsolta az indulatokat Macedónia-szerte. A tüntetők perceken belül körülvették az országgyűlést, így a képviselők a tárgyalókban ragadtak. Még a lépcsőházat sem tudták használni, ezért egymásra rakott padokon másztak le a földszintre.

A miniszterelnöki posztra is esélyes szociáldemokrata Zoran Zaev éppen a csütörtöki döntésről beszélt a sajtó képviselői előtt, amikor a mellette felállított tévén látta, ahogy a feldühödött tömeg megtámadja a parlament épületét. Ez példa nélküli a Macedón Köztársaság történetében.-mondta Zaev. A kiérkezett rohamrendőrök nem sokáig tudták feltartóztatni a demonstrálókat. A tüntetők betörték az ajtót és elözönlötték a tárgyalótermet. Asztalokat borogattak és botkkal támadtak a képviselőkre.

A sokak szerint az albán-barát Szociáldemokrata Párt elnökét Zoran Zaevet úgy megütötték, hogy a homloka is felszakadt. Az egyik albán képviselőt életveszélyes állapotban szállították kórházba. A hatóságok szerint a zavargásban több mint százan sérültek meg. A randalírozók túszul ejtették az újonnan megválasztott házelnököt is, őt később a rendőrség különleges egysége kiszabadította, és a többi bennrekedt képviselőt is kimenekítették az épületből. A hatóságoknak végül gumibotokkal és villanógránátokkal sikerült távozásra kényszeríteniük a tömeget.

A tiltakozás azonban ezután sem ért véget. Egész éjszaka 50 ezren táboroztak az országház előtt. A közösségimédiában pedig többen azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben bármelyik albán képviselőt atrocitás ér, az országban élő 700 ezer albán fel fog lázadni. A macedón elnök -mindenki legnagyobb meglepetésére-nem hirdetett rendkívüli állapotot, hanem behívatta magához a parlamenti pártok vezetőit, hogy közös erővel találjanak megoldást az egyre égetőbb etnikai feszültségre.

A nemzetközi közösség egybehangzóan elítélte a csütörtöki rendbontást. az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja arra kérte a politikai erőket, hogy intsék nyugalomra híveiket. Frederica Mogherini szerint ,,Aki a parlamentet támadja, az a demokráciát támadja. Ideje lenne végetvetni ennek a rendkívül komoly válságnak”

Macedóniában a decemberi választások óta egyik erő sem képes kormányt alakítani. Eddig csak a szociáldemokratáknak sikerült megszerezniük az albán kisebbségi képviselők támogatását. A macedón államfő, Gjorge Ivanov azonban nem hajlandó megbizatást adni Zoran Zaev pártelnöknek, mivel attól tart, hogy így az albánok túl nagy befolyáshoz jutnának és az veszélyeztetné az ország egységét.

A tüntetések mindennaposak

Bizonyítékok vannak arra, hogy Soros György beavatkozik a macedón belpolitikába – ezt mondta a Soros-ellenes civil szervezet egyik alapítója. Szerintük ezzel rengeteg kárt okoz a balkáni országnak, és éppen ezért indították el januárban az “Állítsuk meg Soros” – nevű mozgalmat.

A tavaly decemberi választások óta mindennaposak a tüntetések Szkopjéban. A belpolitikai válság mellett a januárban alakult “állítsuk meg Soros működését” nevű szervezet is folyamatosan utcára szólítja a híveit, mert szerintük Soros György Macedóniában a külföldi hatalmak érdekében a balkáni ország megosztására törekszik – ezt mondta egy, az országban élő magyar is.

Sutush József a köevtkezőket mondta: „Olyan dolgokat akarnak rákényszeríteni a macedón emberekre, amik nem sajátosak nekik. A macedónok másképp akarnak élni, mint ahogy Soros György kitalálta ezt, és a macedónok másképp szeretnék megalakítani az országukat, más érdekekre építve, mint ahogyan Soros György gondolta ki.”

Hírdetés

Az Állítsuk meg Soros működését nevű civil kezdeményezés társalapítója a Híradónak azt mondta: Bizonyítékok vannak arra, hogy a milliárdos beavatkozik a Macedón belpolitikába. Szerinte az sem véletlen, hogy akkor robban ki belpolitikai válság az országban, amikor Macedónia megkezdené a védekezést a migránsválsággal szemben.

Nikola Srbov társalapító, arról beszélt, hogy a Soros Györgyhöz köthető szervezetek destabilizálják Balkáni migrásnútvonalon fekvő országokat. Törökországot, Macedóniát és most legújabban Magyarországot. Mindennek az a célja, hogy a balkáni útvonalon fekvő országokon keresztül – miután destabilizálták azokat – akadálytalanul mehessenek tovább a migránsok Nyugat Európába, és ahogyan azt előrelátták, egy részük az útvonal országaiban maradjon – mondta Nikola Srbov.

Macedónia elnöke az M1 stábjának adott múlt heti interjújában arról beszélt, hogy miközben az országban belpolitikai válság dúl, illegális bevándorlók tízezrei várnak arra, hogy a zöld határon át újra megindulhassanak nyugat felé. Gjorge Ivanov ennek kapcsán hangsúlyozta: amíg az Európai Unió súlyos kudarcot vallott a migrációs válság kezelésében, addig Magyarország és a visegrádi országok ténylegesen együttműködnek Macedóniával.

Gjorge Ivanov Macedónia köztársasági elnöke szerint, Magyarország konstruktív szerepet játszott a migránsválság kezelésében, és pozitív példát mutatott a sikeres régiós partnerségből és együttműködésből. Egyfelől rendőröket, illetve adományokat küldtek. A válság napi kezelését a biztonsági szolgálatok együttműködése segítette ” mondta az elnök.

Az elnök arról is beszélt, hogy a 2 millió lakosú Macedónia nem uniós országként védi Európát egy olyan uniós tagországtól, amely képtelen ellenőrizni a migrációs válságot és egyszerűen átirányítja a bevándorlókat.

Szijjártó: Macedónia intő példa

Amit Macedóniában látunk, az a sorozatos külső beavatkozások következménye, és világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak – foglalt állást pénteken a szkopjei tiltakozásokkal és a parlament elleni támadással kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az uniós külügyminiszterek máltai találkozóján tartózkodó tárcavezető az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy foglalt állást, hogy Macedóniának korábban stabil kormánya volt, amely egymás után öt választáson is győzni tudott.

“Az elmúlt két-három évben azonban egymást követték a durva beavatkozások Macedónia belső ügyeibe. Több ezer kilométerre lévő országok nagykövetségei diktálták a választási időpontokat, Soros Györgyhöz kötődő szervezetek finanszírozták a kormányellenes akciókat, a kisebbségi pártokat pedig egy szomszédos ország kormánya látta el utasításokkal” – magyarázta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy mindennek következménye elszomorító: instabilitás, fejetlenség, erőszak.

“Macedónia példája világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak” – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

A szkopjei parlamentbe csütörtökön tüntetők törtek be, az összetűzésekben mintegy száz ember megsérült, köztük képviselők és újságírók is.

forrás: M1/Hirado / MTI / Polgárportál

The post Drámai a helyzet Macedóniában appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »