Dráma a világ tőzsdéin: Európát is utolérte a tisztítótűz

Dráma a világ tőzsdéin: Európát is utolérte a tisztítótűz

2016 novembere óta nem látott tőkekivonás zajlik a világon. A nyugat-európai indexek 3 százalékos eséssel kezdtek, a magyar tőzsde sem teljesít jól. Amerikában és Ázsiában is óriási dráma bontakozott ki.

Az úgynevezett VIX-index a duplájára emelkedett. Ez a befektetési kockázat egyik mérőszáma. Minél magasabb, annál idegesebb a piac. A szakértők szerint remekül mutatja a piacon uralkodó hangulatot. Most ennek nem örülnek túlságosan. Délelőtt még csak 20, dél körül már 50 százalékkal emelkedett a VIX-index. Minden jelentősebb tőzsde indexei pirosba fordultak.

Hétfőn az amerikai piacok borultak vörösbe, majd őket az ázsiai tőzsdék követték. Kedd délelőtt 3-4 százalékos veszteséget könyvelhettek el a nyugat-európai tőzsdék. Sokan már egy, a 2008-as világválsághoz hasonló Armageddonról beszélnek.

A mostanihoz hasonló ingadozást a szakértők már hat éve nem láttak, de hogy mi okozza a futótűzként terjedő pánikot, arról megoszlanak a vélemények. Többen úgy gondolják, hogy több szerencsétlen körülmény összjátékáról van szó.

Az egyik ilyen körülmény lehet, hogy az amerikai államkötvények hozama olyannyira megemelkedett, hogy sokan eladták részvényeiket, hogy helyettük a sokkal biztonságosabb államkötvényekbe fektessék pénzüket.

Hírdetés

Más vélemények szerint Amerikában mindössze kiegyenlítődött a piac. Ez azonban csak hétfőn volt igaz, a pánik tovaterjedése arra utal, hogy ez több piaci korrekciónál. Míg az amerikai mértékadó Dow Jones index 6 százalékot zuhant, az ausztrál tőzsde meglepően jól tartotta magát: csak 3,2 százalékos veszteséget könyvelt el.

Kedden Európában folytatódott a vérengzés. Már nyitáskor -3 százalékos pirosban jártak a főbb nyugati tőzsdék. Még Angela Merkel sem hagyta szó nélkül: a piacok zuhanására reagálva elmondta, a mostani helyzet is azt mutatja, hogy turbulens időket élünk, ezért stabil [német] kormányra van szükség.

A szakértők szerint a történetnek lesz folytatása. A Rabobank egyik elemzője úgy fogalmazott, „jobb, ha mindenki becsatolja a biztonsági öveket”. Az optimisták szerint néhány napon belül lecseng a pánik. Persze, volt már, hogy tévedtek…

Bloomberg.com, Marketwatch.com, Körkép.sk

Nyitókép: Bloomberg.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »