Drágulnak az italok a betétdíj miatt? Indul a PET-palackok visszaváltása!

Drágulnak az italok a betétdíj miatt? Indul a PET-palackok visszaváltása!

Januártól indul a PET-palackok és a fémdobozok visszaváltása, a jelenlegi 60%-os újrahasznosítási arány 2025-re elérheti a 90%-ot.

A parlament 2019 őszén hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium javaslatát, mely értelmében 2022. januárjától Szlovákiában megkezdődik a műanyag palackok és a fémdobozok visszaváltása. A kétéves felkészülési időszak a végéhez közelít, mindössze 36 nap van hátra az új rendszer bevezetéséig. Jogosan merül fel a kérdés, miért van szükség új szelektálási módszerre, hiszen sokan odafigyelnek a hulladék helyes szortírozására, az összegyűrt üres flakonokat a sárga konténerbe helyezik el, esélyt adva ezzel a műanyag ismételt feldolgozására. A szakértők szerint azonban a jelenlegi szelektálás nem elég hatékony, és a külföldön bevált betétdíjas rendszernek hatalmas potenciálja van.

Hírdetés

A zöldtárca mellett működő Környezetpolitikai Intézet (IEP) által készített tanulmányban rámutattak a jelenlegi modell gyenge pontjaira – a hazai piacra évente nagyjából egymilliárd egyhasználatos PET-palack és körülbelül 345 millió üdítőitalos fémdoboz érkezik, a gyűjtőrendszerrel azonban csak a palackok 62%-át sikerül összegyűjteni. Lucia Morvai, a rendszer üzemeltetésére létrehozott nonprofit szervezet külső kapcsolatokért felelős munkatársa hangsúlyozta, a jelenleg alkalmazott sárga konténeres koncepció 60% körül elérte a határait, ez az arány azonban túl alacsony, és jócskán elmarad az uniós országoktól, ahol 90% felett dolgozzák fel a műanyag hulladékot.

Milyen palackokra vonatkozik az új rendszer? Drágulnak az italok a betétdíj miatt? Lesz-e elegendő visszaváltó pont az országban? Folytatás a képgalériában!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »