Dragan kapitányt szabadlábra helyezték

Szabadlábra helyezték szombaton Dragan Vasiljkovicot, az egykori szerb félkatonai alakulatok egyik parancsnokát, miután letöltötte horvátországi börtönbüntetését – közölte az N1 horvát hírcsatorna.

A horvátországi háború idején elkövetett háborús bűncselekményekért jogerősen 13 és fél évre ítélt Vasiljkovicot szombaton reggel horvát rendőrök kísérték el a horvát-szerb határra. A volt parancsnok 20 évig nem léphet be az Európai Gazdasági Térségbe.

Hírdetés

Dragan Vasiljkovic – aki Dragan kapitány néven vált hírhedtté a délszláv háborúk idején – a szerb félkatonai alakulatok parancsnokaként az 1991-95-ös horvátországi háború elején horvát katonák, rendőrök és polgári személyek, valamint külföldi újságírók kiűzésére, megkínzására és megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában és Kninben.

A 65 éves, belgrádi születésű Vasiljkovic ausztrál állampolgársággal is rendelkezik, korábban Ausztráliában élt, és ott a Daniel Snedden nevet használta. Az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére 2006-ban vette őrizetbe. 2009 és 2010 között egyszer szabadlábra helyezték, majd az ausztrál legfelsőbb bíróság újra elfogatóparancsot adott ki ellene. Az ausztrál kormány 2012-ben döntött arról, hogy kiadja Horvátországnak Dragan kapitányt, aki rendőri felügyelet mellett 2015 nyarán érkezett meg az országba. Vasiljkovic pere 2016-ban kezdődött meg, és 2017-ben ítélték el jogerősen. A börtönbüntetésébe beleszámított az a kilenc év is, amelyet Ausztráliában őrizetben töltött.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »