Drágább üzemeltetés a koronavírus-óvintézkedések miatt

Drágább üzemeltetés a koronavírus-óvintézkedések miatt

Áthidaló hitelt vesz fel a város a kultúrház kültéri munkálatainak befejezésére, és további kiadásokkal jár a nagyszabású felújításon átesett központ biztonságossá tétele a koronavírus helyzet miatt. A városi könyvtár is újabb óvintézkedéseket tervez.

A legutóbbi önkormányzati ülésen döntöttek a vágsellyei képviselők arról, hogy áthidaló hitelt vesz fel a város a kultúrház felújításával kapcsolatos kültéri munkálatok fedezésére. Alena Kiácová, a városi hivatal gazdasági osztályának vezetője elmondta, október vége felé küldték át a számlákat, de félő, hogy nem érkezik meg időben a támogatás a városkasszába. Az áthidaló hitelre azért van szükség, mert folytatni szeretnék a munkálatokat. A kultúrház külső terének felújítása mintegy 780 ezer euróba kerül, ennyi áthidaló hitelt vesz fel a város. Tavaly decemberben kezdték meg a művelődési központ felújítását, és idén ősszel kellett volna befejezni a munkálatokat, melyeket a Menert cég végez. Az átépítést végző társaságban és más bedolgozó cégekben is többen koronavírus-fertőzöttek lettek, karanténba kerültek, emiatt késtek a tervezett munkálatokkal. A kultúrházat 3,7 millió euróból újítják fel, részben európai uniós támogatásból fedezik a kiadásokat, részben a városi büdzséből, illetve hitelből. Energiatakarékosabb lesz az épület üzemeltetése a nyílászárók lecserélésével, az új hőszigeteléssel és a tetőcserével. Megújul a kultúrház valamennyi csarnoka, korszerűbb lesz a mozi terem és az esztrád terem. Jana Nitrayová, a városi hivatal vezetője az önkormányzati ülésen arról tájékoztatta a testületet, hogy a kultúrház felújítása során jóváhagyták ugyan az eredeti projektet, de időközben változtak a tűzvédelmi biztonsági előírások. Nitrayová hozzátette, hogy amikor európai uniós támogatásból a reneszánsz kastély és a templom környékét újították fel, a későbbi módosítások jóváhagyása nyolc hónapig tartott. Az Integrált Regionális Operatív Programból (IROP) további 74 ezer euró támogatást remél a város, a vissza nem térítendő hitel specifikus, a kulturális központok fenntarthatóságát támogatja. A pénzből germicid, úgynevezett baktériumölő lámpákat, fertőtlenítő-adagolókat, hőmérsékletet mérő berendezéseket vásárolnak. Már a jövő évi büdzsét érinti az az önrész, mellyel a Ján Johanides Városi Könyvtár korszerűsítését támogatnák. Olyan higiéniai eszközök vásárlására fordítanák a 63 ezer eurós IROP támogatást, melyek biztonságosabbá tennék a könyvtárba látogató közönség és az alkalmazottak ottartózkodását. Új klimatizációs berendezést, valamint germicid lámpákat vásárolnak az egész komplexumba. A város önrésze várhatóan háromezer euró lesz, amit a jövő évi büdzséből különítenének el.

Hírdetés

A vágsellyei képviselők a legutóbbi ülésen már tárgyaltak a jövő évi költségvetés-tervezet részleteiről és a tervezett beruházásokról.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »