Drágább lesz a fogorvos

Drágább lesz a fogorvos

Drágább lesz a fogorvos Nagy Roland2024. 04. 19., p – 16:49 Pozsony |

Májustól mindhárom hazai egészségbiztosítónál megszűnnek azok a fogászati támogatások, amelyeknek köszönhetően a páciensek visszaigényelhették a beavatkozásokra költött pénzük egy részét.

Az utóbbi években mindhárom egészségbiztosító kínált különféle fogászati kedvezményeket az ügyfeleiknek. Ezzel akarták ösztönözni a pácienseket a szűrővizsgálatok és ellenőrzések rendszeres látogatására.

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) 120 euróval támogatta a fogászati kezelések költségeit, amennyiben a beteg ellátogatott az éves szűrővizsgálatra a körzeti orvosához, illetve a nők esetében szükség volt a nőgyógyászati, az 50 év feletti férfiaknál pedig az urológiai egészségügyi ellenőrzésre.

A Dôvera 5 alkalommal térített meg 30 eurót a fogorvosi költségekből, ehhez az általános orvosi és a fogorvosi éves szűrést kellett abszolválni.

Az Unionnál is hasonló feltételeket kellett teljesíteni, cserébe 100 eurót fedeztek a fogászati beavatkozásoknál, 50 eurót pedig a dentálhigiéniai kezeléseknél.

Átcsoportosítás

Az egészségügyi minisztérium maga is elismerte, hogy a fogászati támogatásoknak köszönhetően 2019 és 2023 között szemmel láthatóan megugrott az érdeklődés a szűrővizsgálatok iránt, az általános orvosi rendelőkben például 12 százalékos emelkedést jegyeztek, ami 427 ezerrel több szűrést jelentett. A biztosítók adatai szintén alátámasztják, hogy az egyik legnépszerűbb kedvezményről volt szó: 2023-ban összesen 60,8 millió euró támogatást fizettek ki, ebből 45,8 milliót, vagyis a teljes összeg mintegy háromnegyedét a fogászati kedvezmények tették ki.

Ennek ellenére a kedvezmény április végétől megszűnik. A tárca közölte, tárgyalásokat folytattak a pénzügyminisztériummal, és úgy ítélték meg, hogy a támogatási rendszer elérte a célját.

„A fogászati kedvezményekben rejlő oktató-nevelő potenciál mostanra kimerült, ezért ideje átértékelni a helyzetet és újabb támogatásokat létrehozni, amelyek szintén a szűrővizsgálatokat célozzák meg”

Hírdetés

– fogalmazott Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter.

A határidők

Így már csak pár napja maradt a pácienseknek, ha részesülni akarnak a kedvezményekből, hiszen a május 1-től elvégzett vizsgálatok után már egyetlen biztosítónál sem lehet kérvényezni a támogatást.

Akik az Általános Egészségbiztosító ügyfelei közül április végéig még el tudnak látogatni a fogorvoshoz, azoknak 60 napja van a kérvény benyújtására, amelyet a VšZP legkésőbb szeptember 30-ig elbírál.

Az Union biztosító esetében szintén érvényben van, hogy csak az április 30-ig abszolvált kezelések után lehet kérvényezni a támogatást, viszont a pácienseknek itt csak 30 napjuk van, tehát legkésőbb május 30-ig be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat.

A Dôvera esetében a kérvény benyújtására is csak április 30-ig van lehetőség, azzal, hogy a hiányos dokumentáció esetén május 30-ig még ki lehet javítani a hibát. Új kérvényt azonban május 1-től már nem lehet beadni.

Felháborodás

Az ellenzék élesen bírálta a minisztériumot a kedvezmény hirtelen eltörlése miatt. Janka Bittó Cigániková, az SaS parlamenti képviselője szerint a tárca hibát követ el, hiszen a szűrővizsgálatok számának növekedése szerinte egyértelműen a fogászati kedvezményeknek köszönhető. Úgy gondolja, erről a kérdésről nem a minisztériumnak kellene döntenie, hanem a biztosítóknak. Továbbá elmondta, a támogatás rendkívül jól jött a nehéz anyagi helyzetben lévőknek, akik számára a fogorvosi kezelések költségei gyakran túl magasak.

Dolinková lépéseit Marek Krajčí, a Szlovákia mozgalom képviselője is bírálta.

„Felszólítjuk a miniszter asszonyt, hogy ne vegye el az emberektől ezeket a támogatásokat, vagy ha igen, mondja el nekik, hogy juttatja vissza hozzájuk a pénzt. Dolinková a minisztersége alatt semmit sem tett az emberek érdekében, pusztán az egészségük rovására akar pénzt spórolni a biztosítóknak”

– fogalmazott a korábbi egészségügyi tárcavezető.

Dolinková a kritikákra úgy reagált, nem az egészségügyi minisztérium döntött a támogatás eltörléséről, hanem maguk az egészségbiztosítók, miután szembesültek a pénzügyminisztérium elemzésével. A tárcavezető szerint ezeket az anyagi forrásokat még hatékonyabban is el lehet költeni, és bízik abban, hogy a biztosítók az elkövetkező hónapokban be is mutatják az új támogatási sémákat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »