Drága a külföldi autópályadíj, de nem éri meg kikerülni a sztrádát – körkép

Drága a külföldi autópályadíj, de nem éri meg kikerülni a sztrádát – körkép

A környező országokban drágább az autópályák használata, mint Magyarországon, ám a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese szerint a mellékutak használatával sem tudnak spórolni az autósok.

A pár óra alatt elérhető úti célok a népszerűek az autóval nyaralni indulók körében: nem meglepő módon a horvát tengerpart, Szlovénia, valamint az osztrák kirándulóhelyek, akár az Alpok is, mondta el Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese az InfoRádióban.

„A görög tengerpartra ma már inkább repülővel utaznak a magyarok, illetve ősszel mennek sűrűbben Szlovákia és Csehország felé” – számolt be az Autóklub tapasztalta utazási szokásokról.

Az utazóknak jóval magasabb autópályadíjra kel számítaniuk a szomszédos országokban, mint amilyeneket itthon megszokhattak.

„Horvátországban és Olaszországban kapus fizetési rendszer van, úgyhogy ott az összköltség attól függ, hogy milyen messzire megyünk, de a költség mindenképp nagyobb a magyar időszakos áraknál. Szlovéniában hétnapos, havi és éves megoldások vannak. Mivel gyakran nyolc nap egy nyaralás, a havi éri meg jobban, de ennek az ára magasabb, mint a magyar tíznapos matricáé: Szlovéniában a havi 12 ezer forint, a magyar tíznapos pedig 3820 forint” – mondta el.

Vannak más rendszerek is: Ausztriában például tíznapos, kéthavi és éves matricák léteznek, a tíznapos a magyarral nagyjából egy szinten van. Napijegy még sehol sincs annak ellenére, hogy szó már volt róla.

Hírdetés

A drágább autópályadíjak mellett sem érdemes ugyanakkor alsóbbrendű utakat választani külföldön Sipka Gábor szerint.

„Ezzel összességében ugyanannyi lesz a végszámla, hiszen az autópályán kevesebb idő alatt messzebbre jutunk, végeredményben amit nyerünk az autópályadíjakon, azt elvesztjük a kerülőutakon a megállókkal és a plusz fogyasztással. A tengerparti látványutakon viszont megéri autózni: nem a megtakarítás, hanem a környezet és a látvány miatt” – tette hozzá.

Indulás előtt nézessük át az autót!

A főtitkárhelyetteses ajánlja mindenkinek, aki hosszabb útba vág bele autóval, hogy azt megelőzően nézesse át a járművet szakszervizzel vagy az Autóklub egyik műszaki állomásán.

„Úgy induljon el egy kirándulásra vagy nyaralásra, hogy

biztonságban vissza is tudjon jönni,

és ne az autó javításával töltse az időt, hanem a nyaralással” – fogalmazott.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »