Dr. Pásztor Bálint: Fontos, hogy a nemzeti kisebbségeknek legyen képviselőjük az Európai Parlamentben

Vegyenek részt az európai parlamenti választáson, és szavazzanak a Fidesz-KDNP EP-listájára, amelyen Vicsek Annamária, a VMSZ politikusa befutó helyen szerepel – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként.

A VMSZ elnöke arra számít, hogy a szerb kormány még a május elsejei ünnepek előtt megalakulhat, a következő hetekben pedig felgyorsulnak az események, és a koalíciós tárgyalásokat is megtartják.

A VMSZ politikusa, Vicsek Annamária befutó, nyolcadik helyen szerepel a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelölti listáján. Fontos, hogy a nemzeti kisebbségeknek legyen képviselőjük az Európai Parlamentben, így az is, hogy a vajdasági magyarságnak is legyen képviselete – nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Fontos, hogy a nemzeti kisebbségek védelme témája legyen az Európai Parlament üléseinek, és ehhez olyan emberekre van szükség, akik a saját közösségükről tudnak beszélni, és arról, hogy mit is jelent Európában nemzeti kisebbség tagjaként élni.”

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, Vajdaságban arra fogják buzdítani az embereket, hogy a Fidesz-KDNP-re adják le levélszavazatukat az EP-választáson. Ez nem csak az érdekképviselet, hanem a közös értékrend miatt is fontos. „Vegyenek részt a szavazáson, hiszen egyáltalán nem mindegy az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje, illetve a Fidesz-KDNP listája hány tízezer szavazatot fog szerezni Vajdaság területén.”

Hogy mikor alakulhat meg a szerb kormány? A határidő erre május 6-a. A VMSZ elnöke szerint a legvalószínűbb, hogy közvetlenül a május elsejei ünnepek előtt alakul meg az új kabinet, azt megelőzően pedig a koalíciós tárgyalásokat is lefolytatják.

Dr. Pásztor Bálint a meggyilkolt kétéves kislány esete kapcsán a szerb államfő javaslatáról is beszélt. Aleksandar Vučić várhatóan javasolni fogja az új kormánynak a halálbüntetés bevezetését.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VMSZ: „Azt gondolom, hogy aki ilyesmire képes, mint ami itt történt, annak esetében megkérdőjelezhetetlen az, hogy egyáltalán a társadalomba történő visszailleszkedése mennyire lehetséges, és hogy valóban az államnak pénzt kell-e arra költenie, hogy ezek az emberek akár több évtizedet még az adófizetők pénzéből a börtönben éljenek. Úgyhogy azt gondolom, hogy teljes mértékben megalapozott a halálbüntetés visszaállításának a gondolata. Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy addig, ameddig Szerbia az Európa Tanács tagországa, addig kötnek bennünket olyan nemzetközi egyezmények, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy a halálbüntetés visszaállítható legyen.”

A VMSZ elnöke elmondta, mérlegelés kérdése, hogy mi a fontosabb, mi a jelentősebb, ugyanakkor úgy véli, a szerbiai polgárok túlnyomó többsége – Danka Ilić esete után – nem vetné el a halálbüntetés visszaállításának gondolatát.

Forrás: PannonRTV

The post Dr. Pásztor Bálint: Fontos, hogy a nemzeti kisebbségeknek legyen képviselőjük az Európai Parlamentben appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »