Dr. Berke László visszaadta a lelkét a teremtőjének

Dr. Berke László visszaadta a lelkét a teremtőjének

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Berke László 2024. március 17-én, vasárnap reggel, visszaadta lelkét teremtőjének.

László, 1926. május 13-án, Szegeden született és nevelkedett. Felső tanulmányait Budapesten végezte a Budapesti Műegyetemen, ahol építőmérnök szakon tanult. Az 1956-os forradalom budapesti bölcsője a Műegyetem volt, így ő is aktívan részt vett a diák tüntetéseken.

A forradalom leverésével, feleségével, Melindával, Amerikába menekültek, szüleik javaslatára. Amerikában folytatta tanulmányait az Ohio State University-n, ahol egy kétéves mester fokozatot végzett. Rezidensként a Stanford University-n járt, ahol majd megkapta a PhD fokozatát repüléstechnika mérnöki szakterületen.

Az University of Dayton Kutató Intézetében, mint egyetemi docens dolgozott. Párhuzamosan a Patterson Air Force katonai bázison kutatómunkát is végzett, ahol a mesterséges intelligencia (AI) korai fejlesztője és népszerűsítője volt, mellyel gyorsabb számításokat tudtak végezni, mint a logarlécen (mechanikus működésű analóg számológép).

Hírdetés

Egy idő után vezetőpozíciót ajánlottak a NASA clevelandi Glenn Kutató Intézetében, ezt elfogadva Clevelandbe költözött családjával, ahol az Anyagok és Szerkezetek részlegének (Materials and Structures division) igazgatója lett. 1997-ben, 39 évnyi professzori és kutatói munka után, nyugdíjba vonult.

László kedvenc szabadidős foglalkozásai az úszás, kajakozás, síelés, korcsolyázás, vitorlázás, repülés, festés, rajzolás, olvasás és fényképezés voltak. 97 éves volt, de bizakodva várta a 100-at. László a Szent Imre Egyházközség tagja volt, melyet míg egészsége engedte rendszeresen látogatott.

Gyászolja családja: felesége Melinda, leánya Andrea, veje Dale McLaughlin, valamint unokái Josh és Ian. Temetése szűkkörű, családi búcsúztatás lesz. „Celebration of Life” visszaemlékezést egy későbbi időpontban tartanak, melyről értesítést ad a család.

László nyugodalma legyen csendes, emléke áldott!

Forrás: bocskairadio.org

The post Dr. Berke László visszaadta a lelkét a teremtőjének appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »