Doppinggyanú a kajakosoknál, változik a csapat

Doppinggyanú a kajakosoknál, változik a csapat

A riói olimpia kapujában újabb kajakos doppingesetek kerültek napvilágra. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség közleménye szerint változik a játékokra utazó férfi kajakos csapat névsora, a világbajnoki címvédő Tótka Sándor és Molnár Péter csatlakozott az utazókhoz.

Rio: melyik magyar mikor látható?

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége hétfői ülésén a Magyar Antidopping Csoporttól (MACS) kapott információk ismeretében, a szakmai vezetés előterjesztése alapján úgy döntött, hogy a riói olimpiára utazó férfi kajakversenyzők névsorát megváltoztatja.

Az elnökségi ülésen kiderült, hogy a MACS-tól kapott jelzés alapján két válogatott versenyző produkált fejenként három-három atipikus mintát, amely nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a MACS-tól írásban kapott, és a dr. Tiszeker Ágnes elnök által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben.

Hírdetés

A hírlevél szerint az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium tovább is küldte a WADA referencia laboratóriumába, Londonba.

A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt. A versenyzők ellen a MACS egyelőre nem indított eljárást, de a kajak-kenu szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, a szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük és a döntés értelmében kikerülnek az olimpiai csapatból.

Egyben határozat született arról is, hogy az olimpiára utazó férfi kajakos versenyzők névsorát Csabai Edvin szakmai igazgató javaslata alapján kiegészíti a K-2 200 méteren világbajnoki címvédő Molnár Péter és Tótka Sándor versenyzőkkel.

Ez alapján kikövetkeztethető, hogy az ügyben a K-2 200 méteren indulási jogot szerző, Eb-ezüstérmes Horváth Bence és Szomolányi Máté érintett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »