Döntöttek: bevetik a hadsereget

Döntöttek: bevetik a hadsereget

Döntött a parlament: bevetik a hadsereget a határnál. A parlament nagy többséggel szavazta meg az ehhez szükséges honvédelmi és rendőrségi törvény módosítását. A katonák az államhatár védelmére tömegoszlató eszközöket vethetnek majd be, életveszély esetén pedig éles fegyvert is használhatnak. Az új honvédelmi miniszter, Simicskó István ma délután tette le hivatali esküjét az Országgyűlésben.

A javaslat lényege, hogy már a határon kerüljön megfékezésre a bevándorlás, indokolta a honvédelmi és rendőrségi törvény módosítását Németh Szilárd. Mint mondta, ki kell hogy derüljön: ki a gazdasági bevándorló?

Hírdetés

A két kormányzati felszólaló Simicskó István honvédelmi miniszter és Kontrát Károly államtitkár voltak. Előbbi azt mondta, hogy a hadsereg az alaptörvény betartása mellett is képes ellátni feladatát, Simicskó pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a hadsereg részéről a fegyverhasználat akkor engedélyezett, ha maguk és társaik biztonságáról van szó. Kontrát Károly kitért arra is, a javaslat elfogadásával a magyar rendőrség külföldön is végezhet felderítést.

Az MSZP részéről Harangozó Tamás azt mondta, tartózkodni fognak, ami így is lett a szavazásnál, Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről zéró toleranciát emlegetett beszédében, valamint azt, hogy töröljék el a kvótarendszert. Varjú László a DK-ból úgy fogalmazott, ez csak áldozatot jelent majd, segítséget nem, valamint bejelentette azt is, hogy délután sajtótájékoztatót tartanak, ahol Gyurcsány Ferenc azt fogja bejelenteni, hogy nem értenek egyet a döntéssel, és tiltakozni fognak.

Akit lerohannak, az nem tud befogadni senkit, ezzel a mondattal indított a miniszterelnök a parlament őszi ülésszakán. Orbán Viktor szokásához híven napirend előtti felszólalásban adott számot az elmúlt hónapokról, a kormányfő egyetlen témája a tömeges migráció volt. A jólétért Európában meg kell dolgozni, hangoztatta a miniszterelnök, aki furcsállja, hogy egyes menekülteknek az osztrák vagy a német életszínvonal sem elég. Bővebben>>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »