Döntöttek: 13 szlovák MiG-29-es megy Ukrajnába

Döntöttek: 13 szlovák MiG-29-es megy Ukrajnába

A megbízott kormány ma online ülés keretében úgy döntött, hogy Ukrajnának ajándékozza 13 MiG-29-es vadászgépét. Ezen kívül Ukrajna megkapja a szlovák légvédelmi haditechnika egy részét is. A vadászgépek egyelőre még Szlovákiában vannak.

Eduard Heger megbízott kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a döntéssel Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is egyetértett (ők hárman a legfőbb közjogi méltóságok).

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elmondta, hogy az EU “Béke Alapjából” 200 millió eurót fog visszaigényelni a vadászgépekért, valamint van egy megállapodás az Egyesült Államokkal is, ami 700 millió eurós haditechnika átadásáról szól Szlovákia javára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még február közepén kérte személyesen Eduard Heger kormányfőt, hogy adja át Szlovákia hadrendből kivont MiG-29-es vadászgépeit. Azóta az ügy belpolitikai témává nőtte ki magát, a vita a felszínen arról szólt, hogy egy olyan kormány, amelytől a parlament megvonta a bizalmat, hozhat-e ilyen döntést. Ez a dilemma azóta sem oldódott fel, ám most nagyon úgy fest, hogy soha nem is volt kérdés, valójában az időhúzásra csak a külföldi partnerekkel folyó háttértárgyalásokra volt szükség a fent említett összegek kapcsán.

Egy pár nappal ezelőtti felmérés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a lakosság döntő többsége (60 százalék) elutasítja a vadászgépek átadását Ukrajnának. A szlovák közvélemény a háború eszkalációja ellen foglalt állást.

Hírdetés

Jogi szempontból is van itt egy érdekes hurok: a gépek orosz gyártmányúak, elvileg az oroszok jóváhagyása nélkül nem lehetne őket átadni az ukránoknak (reexport), ez most megtörténik, és az ukránok épp az oroszok ellen fogják őket bevetni.

Hegerék narratívája szerint az ukránok életeket fognak menteni a gépekkel úgy, hogy orosz rakétákat fognak megsemmisíteni. Megjegyezzük, hogy a gépeket az ukránok ugyanúgy használhatják támadó hadműveletekre, ebben semmi sem akadályozza őket, és korábban is jelezték, hogy Oroszország belterületén lévő létesítményeket is legitim célpontnak tekintenek. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Lengyelország is ad át MiG-eket Ukrajnának – 4 darabot.

Az ukránoknak nagy szükségük van a vadászgépekre, bár nem épp a régi MiG-ekre vágytak, sokkal inkább az amerikai F-16-osokra. Sok választásuk nincs, a legutóbbi nagy orosz rakétacsapáshullám idején már csak a rakéták 30 százalékát tudták megsemmisíteni földetérés előtt, miközben korábban 50-70 százalékos aránnyal rendelkeztek.

Elemzők szerint ez arra utal, hogy az ukrán légvédelem kezd teljesen kimerülni (valójában ez lehetett az oroszok valódi célja az energiainfrastruktúra elleni rakétatámadásokkal). Az ukránok vagy szövetségeseiktől kapnak légvédelmi ütegeket, vagy a frontról kell visszarendelniük a sajátjaikat, ám ebben az esetben az orosz légierő előtt megnyílik az út a támadások fokozódására. Nem véletlen, hogy a MiG-ekkel együtt vélhetően a régi KUB típusú légvédelmi ütegeit is elküldi Ukrajnának Szlovákia.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »