Döntött a Kúria – véget ért Ruttner György ügyvédi karrierje

A Kúria szerdai döntése nyomán már biztosnak tűnik, hogy véget ért Ruttner György ügyvédi pályafutása. A sztárügyvédet egy 2003-as eset miatt zárták ki a köztestületből. A döntés ellen hiába küzdött, a legfelsőbb bírói fórumon sem sikerült célt érnie.

Ruttner tizennégy évvel ezelőtt egy idős ügyfele megbízásából külföldi örökséget hajtott be. Az örökség első részletét el is juttatta a jogosulthoz, a második részlet viszont már az ügyvédnél maradt. A jogász azt állítja, azért nem fizette ki az érintettnek a jussát, mert a kanadai pénzintézettől érkezett banki csekk címzettje az irodája volt, és semmi nem utalt arra, hogy az összeget ügyfelének küldték. Elmondása szerint azt gondolta, a pénz munkadíj gyanánt érkezett, őt illeti.

Úgy tudjuk, később az ügyfél lánya jött rá, hogy hol van az örökség hiányzó része, megkereste Ruttnert, illetve panaszt tett a Budapesti Ügyvédi Kamaránál (BÜK), amely meg is indította a fegyelmi eljárást. Az ismert jogász ekkor kifizette a szóban forgó összeget a jogosultnak.

A kamarai eljárásban többek között azzal védekezett, hogy a panaszban foglalt cselekmény már elévült, de ezt az meglátást a bizottság nem osztotta. Megállapították, nem 2003-tól számítódik az ügyvédi törvényben foglalt három éves elévülési idő, az tudniillik nem indul el mindaddig, amíg a jogsértő állapot fennáll – tehát a pénz jogosultnak való kifizetéséig. Ráadásul ha az ügyvéd tévedésből valóban munkadíjként számolta volna el a banki csekken kapott összeget, az után számlát kellett volna kiállítania, ilyen számla azonban nem került elő. Közben annak gyanúja is felmerült, hogy Ruttner György hamis iratokat próbált saját védelmében előterjeszteni. 

Hírdetés

A kamara fegyelmi bizottsága szerint az ügyvédnek letétként kellett volna kezelnie a beérkezett összeget, így vétség miatt felfüggesztett kizárást szabtak ki. Csakhogy Réti László, a BÜK elnöke fellebbezett saját fegyelmi bizottságuk döntése ellen, mondván ha tényleg ilyen súlyos kihágás történt, annak – az ügyvédség társadalmi megítélésének védelmében – csak végrehajtandó kizárás lehet a következménye. Másodfokon a Magyar Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottsága járt el, amely egyetértett a legsúlyosabb szankció szükségességével. 

http://mno.hu/

Ruttner a döntést a közigazgatási bíróságon támadta meg, de az a MÜK-nek adott igazat. Ekkor kérte a Kúria felülvizsgálati eljárását, ami szerdán szintén a kamara javára döntött, fenntartva a közigazgatási bírósági ítélet hatályát. A Kúria eljáró tanácsát vezető Sperka Kálmán ugyanakkor hozzátette, azt nem állt módjukban vizsgálni, hogy a kizárás arányos szankció volt-e, csak azt tudják megerősíteni, hogy a közigazgatási bírósági döntés jogszerű volt.

Mivel kamarai tagság hiányában ügyvédi tevékenységet végezni tilos – sőt, bűncselekmény –, a szerdai döntés azt jelenti, hogy Ruttner György karrierje véget ért. Hogy a törlést az illetékes köztestület mikor és miként hajtja végre, egyelőre nem tudni.

Az ügyvéd több ismert embert is képviselt pályafutása során, a legismertebb ilyen ügye talán Stohl András ittasan okozott közúti balesetének büntetőeljárása volt. Az impozáns birtokon élő jogász később devizahitele miatt pénzügyi válságba és uzsorások hálójába keveredett. 

Lapunknak nem kívánta kommentálni a Kúria határozatát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »