Döntött a Brit Legfelsőbb Bíróság, kiadják Assange-t az USA-nak

Döntött a Brit Legfelsőbb Bíróság, kiadják Assange-t az USA-nak

A Brit Legfelsőbb Bíróság kedden döntött a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak az ügyében, hogy kiadja az Egyesült Államoknak, ahol kémkedés vádolják.

Assange több mint egy évtizede dacol a kiadatással. Hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén, az utóbbi öt évet pedig a szigorúan őrzött brit Belmarsh börtönben.

A bíróság döntése nyomán Assange az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat, hogy megakadályozza a kiadatást. Ügyvédei azonban attól tartanak, hogy mire az Emberi Jogok Európai Bíróságának ideje lenne helyt adni a kérelemnek, Assange már egy, az Egyesült Államokba tartó repülőgépen ülhet. Ott, támogatói szerint, akár 175 év börtönbüntetés is várhat rá.

Hírdetés

Assange felesége arra figyelmeztetett, hogy férje fizikai és és mentális állapota egyre romlik. Attól is tart, hogy a férfi öngyilkosságot kísérelhet meg egy amerikai börtönben. Szavai szerint politikai indíttatású a férje elleni ügy.

Assange-t 2010-ben Svédország kérésére tartóztatták le Londonban, ahol azzal vádolták, hogy megerőszakolt és szexuálisan bántalmazott két nőt. Óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de 2012-ben nem jelent meg a bírósági meghallgatáson. Ekkor menedékjogot kért Ecuadorban. 2019-ben azonban kiutasították, és a brit hatóságok letartóztatták. A svéd hatóságok egyébként elévülés miatt még 2019-ben ejtették a szexuális bűncselekmény vádját ellene.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »