Donáth Anna a magyarok ellen állt ki

Donáth Anna a magyarok ellen állt ki

Donáth Anna a magyarok ellen állt ki

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője Fotó: MH / Purger Tamás

 

A Momentum európai parlamenti képviselője minden elemét támogatja annak az uniós javaslatcsomagnak, amely plusz adókkal terhelné a lakosságot, újabb terheket róna az autósokra és a rezsiköltségeket is emelné. Donáth Anna egy keddi írásában állt ki Frans Timmermans uniós biztos előterjesztése mellett, amit azonban szerdán leszavazott az Európai Parlament többsége.

Támogatja a lakosságot terhelő plusz adók bevezetését Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, aki egy kedden megjelent írásában kiállt az „Irány az 55 százalék” (Fit for 55) elnevezésű javaslatcsomag mellett. Frans Timmermans holland uniós biztos előterjesztése szerint karbonadót kellene fizetnie mindenkinek, aki belső égésű motorral működő gépkocsit használ – mutatja be a Mediaworks Hírcentrumának összeállítása.

Hírdetés

Ezen kívül klímaadót is bevezetne a Bizottság holland alelnöke az EU károsanyag-kibocsátás kereskedelmi rendszerének felülvizsgálata révén. Mindez azt jelentené, hogy a legnagyobb károsanyag kibocsátók, a multinacionális cégek helyett az unió polgárai, köztük a magyar emberek fizetnék meg a zöld átállás árát, növekednének a rezsiszámlák és a közlekedés költségei. Továbbá a minimum-energiadót is támogatja, ami az energiárak befolyásával – tehát drágulásával – ösztönözné a lakosságot arra, hogy minél kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járó energiát használjanak.

A javaslatcsomagot szerdán az Európai Parlament többsége elutasította és átdolgozásra visszaküldte a Bizottságnak, de ez nem változtat azon, hogy a Momentum olyan javaslatokat támogat, amelyek jelentősen növelnék a magyar emberek megélhetési költségeit.

A csomagban szerepel a minimum-energiaadó terve is, ami az uniós szintű kibocsátáscsökkentés teljesen új eleme lenne. Ez az eszköz az energiaárak befolyásolásával ösztönözné a fogyasztást a minél kevesebb kibocsátással járó energia használatára – állapította meg a Mérce nevű online portálon megjelent írásában Donáth Anna, de azt nem tette hozzá, hogy ez a „befolyásolás” gyakorlatilag áremelést jelent.

A politikus egyes javaslatokat – kerozinadó, kvótakereskedelem ingyenes kibocsátási engedélyei kivezetése, belső égésű motoros autókat kivonása – még előrébb hozna.

Miután az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán elutasította a Timmermans-csomagot, Tóth Edina, a Fidesz–KDNP EP-képviselője kifejtette: a szavazás eredménye jelentős siker a Fidesz európai parlamenti képviselőinek, akik mindvégig következetesen harcoltak a lakosságra és a közlekedésre kiterjesztendő klímaadó ellen, elsősorban annak rezsiár felhajtó hatása miatt. -A szavazás eredménye világosan mutatja, hogy a klímacsomag több sebből vérzik, s nem sikerült sem politikai sem társadalmi támogatottságot a javaslat mellé állítani – hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette: sajnálatos Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai intézkedési terve a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan lett volna számunkra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »