Donald Tusk: Nem lesz több Brexit

Donald Tusk: Nem lesz több Brexit

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a brit népszavazás eredménye nem egy trend kezdete, de a Brexit „szomorú és tanulságos” tény.

 

„Minden ellenfelünknek, kívül és belül, akik abban reménykednek, hogy lesz folytatása a Brexitnek, szeretném hangosan és tisztán tudtára adni: nem fognak ’folytatása következik’ feliratot látni a képernyőn”.

 

Tusk ezt a mai varsói NATO-csúcson mondta egy sajtótájékoztatón, és nem véletlenül hangsúlyozta ki, hogy belső ellenfelek is léteznek.

 

A francia Nemzeti Front szélsőjobbos párt vezetője, Le Pen a Brexit után például arról kezdett beszélni, hogy az EU többi országában is népszavazásra lenne szükség az uniós tagságról. A Nemzeti Front komoly erőre tett szert a migránsválság kitörése óta, és valószínű, hogy a pártvezér megméretteti magát a jövőre esedékes elnökválasztásokon.

 

Tusk a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a Brexit „geopolitikai következményei (…) nagyon súlyosak lehetnek”, de rögtön hozzátette, hogy fontos megmutatni a világnak, hogy ez egy szomorú és tanulságos eset, „ez csak egy baleset ,és nem egy folyamat kezdete”.

 

Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »