Donald Tusk: az EU nem teljes Szerbia nélkül

Donald Tusk: az EU nem teljes Szerbia nélkül

Az Európai Unió nem lehet teljes Szerbia nélkül, ezért a januárban kezdődő lengyel uniós elnökség során a bővítés és a Szerbiával történő szorosabb együttműködés lesz az egyik legfontosabb feladat – hangsúlyozta Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön Belgrádban.

A lengyel kormányfő Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel tárgyalt, majd az ezt követő sajtótájékoztatón kiemelte: a szerb államfő arról beszélt, hogy szeretné az egész térséget az Európai Unióban látni, ezért támogatta a csatlakozási tárgyalások megnyitását Albániával és Észak-Macedóniával is, hiszen Aleksandar Vucic szerint „ha sikeresek a szomszédai, akkor sikeres az egész térség”.

Hírdetés

Donald Tusk szerint Szerbiának és az Európai Uniónak azonosak az érdekei, vagyis mindkét fél azt szeretné, ha nem jelennének meg olyan konfliktusok és vitás ügyek, amelyeket nem lehet rendezni.

Szerbiával 2014 januárjában kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, és a 35 tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitottak meg, a legutóbbit 2021 decemberében.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »