Donald Trumpot ostorozta Meryl Streep

Donald Trumpot ostorozta Meryl Streep

A 67 éves színésznő a Golden Globe díjátadón politizált, miközben Trump stábja ellentámadásba lendült hackerügyben.

A tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak erőszakot. És amikor a hatalmasok arra használják pozíciójukat, hogy másokkal erőszakoskodjanak, mindannyian veszítünk – ezekkel a szavakkal ment neki a Golden Globe díjátadón Donald Trump megválasztott elnöknek Meryl Streep.

Bár az életműdíjjal kitüntetett színésznő nem említette név szerint Trump-ot, a mintegy hat percig tartó, politikával átitatott beszédét lehetetlen volt félreérteni. Streep konkrétan egy 2015-ös eset miatt kritizálta a hamarosan hivatalba lépő elnököt. Sokak szerint Trump akkor egy beszédében a The New York Times mozgássérült munkatársából űzött gúnyt, igaz, az elnök következetesen cáfolta, hogy valóban az újságíró hátrányos helyzetén viccelődött volna.

A szívem szakadt meg amikor láttam, azóta sem megy ki a fejemből – emlékezett vissza az említett beszédre Streep. Hozzátette, egy ilyen cselekedet az egész társadalomra árnyékot vet.

Ha azt a késztetést, hogy másokat megalázzunk, valaki a közéletben testesíti meg, egy hatalommal bíró valaki, az mindenkinek az életébe átszivárog. Hiszen ezzel gyakorlatilag felhatalmazást ad másoknak, hogy ugyanezt csinálják – folytatta az amerikai színésznő.

Hírdetés

A The New York Times rövid telefonos interjúban reagáltatta a beszédre Donald Trumpot, aki közölte: bár nem látta a színésznő beszédét, Merly Streep egy igazi Hillary rajongó, ezért nem is várt tőle mást.

Nem lep meg, hogy a filmvilág liberálisaitól érkezett támadás – fogalmazott Streep beszédéről Trump. A megválasztott elnök ismét leszögezte: soha nem viccelődött a mozgássérült újságíró, Serge F. Kovaleski hátrányos helyzetén.  

Trump kommikációs ellentámadásban

Mindeközben az Ovális Irodából hamarosan távozó Barack Obama sem dicsérte Trumpot. A leköszönő elnök az ABC News hírcsatornának adott tegnap interjút, s ebben arról beszélt, miként oktatta ki utódját. Elmondása szerint korábban közölte vele, a Fehér Házat nem lehet úgy irányítani, mint a családi vállalkozást.

Vannak világvárosok, pénzügyi piacok és rengeteg ember a földön akik komolyan veszik azt, amit mond – célzott a Trump kijelentései nyomán kavart diplomáciai botrányokra Obama. Az interjú középpontjában azonban az Egyesült Államok hírszerző szervezeteinek jelentése állt. A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum heves vitát váltott ki az Egyesült Államokban, miután abban azt állítják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „befolyásolási kampányt” rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztás során. Amerikai demokrata párti politikusok erőteljes választ szorgalmaznak a jelentésre. Trump és hátországa ugyanakkor érzékelteti: szerintük a hatalomból távozó politikai elit hadműveletéről van szó, amellyel Donald Trump választási győzelmét szeretnék kétségbe vonni.

Trump korábbi nyilatkozataiban ennek megfelelően bírálta az amerikai hírszerzői közösséget , az elmúlt napokban azonban mintha némileg módosított volna kommunikációján a beiktatására váró elnök csapata. Újabban nem vonják kétségbe, hogy történhetett hackertámadás – akár Kína, akár Oroszország részéről is – a kampány során, ám hangsúlyozzák, ez a választási eredményt érdemben nem befolyásolta, mivel a szavazatszámlálást végző technikai eszközöket semmilyen formában nem érintette a hackerek tevékenysége. Reince Priebus a Fox News-nak vasárnap adott interjúban például valószínűsítette, hogy a megválasztott elnök elfogadja majd a jelentést. Ám egy jól irányzott ellencsapással rögtön a demokratákra terhelte a hackertámadásért a felelősséget, mondván, a párt valóságos mozgó célpont a kiberbűnözők számára, ahol elmulasztották kalakítani a megfelelő védelmet azellen, hogy a támadók érzékeny adatokhoz férhessenek hozzá, hiába figyelmeztette a Demokrata Párt országos vezetését a veszélyre az FBI.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »