Donald Trumpot az elektorok is elnökké választották

Kedd este fél 12-kor már megszerezte az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot a republikánus jelölt. Így már biztosan Donald J. Trump lesz az Egyesült Államok 45. elnöke, írja a Wall Street Journal.

Az elektori kollégium formálisan megválasztotta a jelöltet, aki november 8-án 304 elektori szavazatra szerzett jogosultságot, szemben a Demokrata Párt jelöltjével, Hillary Clintonnal 228-ával. Nagy meglepetésre nem lehetett számítani, mert valószínűtlen volt, hogy legalább 42 elektor döntene úgy, hogy nem Trumpra fog szavazni.

Sőt, éppen Clinton veszített egy szavazatot: Washington állam 12 szavazatából egyelőre csak négyet kapott meg. De további három kollégiumi tag is tiltakozott az ellen, hogy rá voksoljon, őket más demokrata delegáltakra cserélték, aki támogatták Clintont. Minnesotában és Maine-ben is Bernie Sanders 1-1 támogatója próbált meg ellene szavazni, Coloradóban Michael Baca szavazott John Kasich-re republikánus politikusra.

Hírdetés

Az elektorok hivatalosan csak január 6-án jelentik be a testület szavazásának végeredményét. Trumpot hivatalos január 20-án iktathatják be hivatalába.

 

Az Egyesült Államokban indirekt, avagy közvetett módon választják meg az elnököt, azaz az úgynevezett elektorok szavazatai alapján dől el, ki lesz a következő négy évben a Fehér Ház lakója. A legtöbb államban minden elektor a választók szavazatai közt többséget szerző jelöltre szavaz, ezért nem számít például, hogy Obama 10 vagy 20 százalékkal kap ki Texasban. Az elektori rendszerből adódó egyenlőtlenségek miatt akár az is előfordulhat, hogy az a jelölt győz, akire tulajdonképpen kevesebben szavaztak. Ez történt 2016-ban is: Clinton 2,8 millió szavazattal többet szerzett, mint az elektori rendszerben győztes Donald Trump.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »