Donald Trump szerint Irán áll a szaúdi támadás hátterében

„Úgy tĹąnik”, hogy IrĂĄn ĂĄll a szaĂşdi olajmezők elleni tĂĄmadĂĄs hĂĄtterĂŠben, de biztosan mĂŠg nem ĂĄllĂ­tanĂĄm” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnĂśk a washingtoni FehĂŠr HĂĄz OvĂĄlis IrodĂĄjĂĄban, ahol a bahreini trĂłnĂśrĂśkĂśs tĂĄrsasĂĄgĂĄban nyilatkozott az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak.

Az amerikai elnĂśk ugyanakkor kijelentette, „nagyon kĂśzel ĂĄllnak” annak megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄhoz, hogy ki a felelős a tĂĄmadĂĄsĂŠrt. „Ezt teljes bizonyossĂĄggal akarjuk megĂĄllapĂ­tani” – mondta.

Trump leszĂśgezte: az EgyesĂźlt Államok nem akar hĂĄborĂşt IrĂĄnnal, bĂĄr felkĂŠszĂźl, ĂŠs megvan erre a katonai kĂŠpessĂŠge. „A mienk a legerősebb haderő a vilĂĄgon” – szĂśgezte le. „Nem akarok Ăşj konfliktusokat, bĂĄr igaz, ez nĂŠha elengedhetetlen” – fĹązte hozzĂĄ.

Hírdetés

Arra az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi felvetĂŠsre, hogy TeherĂĄn cĂĄfolja a felelőssĂŠgĂŠt az Ăźgyben, Trump emlĂŠkeztetett arra, hogy amikor IrĂĄn korĂĄbban lelőtt egy drĂłnt, azt ĂĄllĂ­totta, hogy a gĂŠp az irĂĄni lĂŠgtĂŠrben jĂĄrt. „Ez egy nagy hazugsĂĄg volt, de ennek tudatĂĄban is ragaszkodtak a tĂśrtĂŠnethez. Most azt mondjĂĄk, hogy semmi kĂśzĂźk a SzaĂşd-ArĂĄbia elleni tĂĄmadĂĄshoz. HĂĄt, majd meglĂĄtjuk” – mondta.

Az egyik ĂşjsĂĄgĂ­rĂł rĂĄkĂŠrdezett a Kim Dzsong Un ĂŠszak-koreai vezetőtől ĂŠrkezett meghĂ­vĂĄsra, amelyről a dĂŠl-koreai sajtĂł adott hĂ­rt. Trump nem vĂĄlaszolt arra, hogy Kim Dzsong Un valĂłban meghĂ­vta-e őt, de leszĂśgezte, hogy egyelőre nem ĂĄll kĂŠszen egy Ăşjabb talĂĄlkozĂłra. „Nem hiszem, hogy a mostani a legalkalmasabb pillanat arra, hogy Észak-KoreĂĄba utazzam” – mondta.

A Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztató előtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a kongresszusban szintén Iránt okolta a szaúdi támadásért, és azt hangoztatta, hogy ez nem maradhat következmények nélkül. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget is a cselekvésre.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »